Læsetid: 6 min.

Giorgio Agamben: Magten skal ikke erobres – den skal afskaffes

I en bombastisk afslutning på sin ’Homo sacer’-serie lader den italienske filosof Giorgio Agamben en frihedshungrende undergrundsontologi bryde frem. Ikke for at tage magten fra de mægtige, men for at afskaffe magten som sådan
Selv om nogle sikkert vil finde Agambens magtkritik for idealistisk, kan man ikke lade være med at tabe underkæben af opstemthed under læsningen.

Selv om nogle sikkert vil finde Agambens magtkritik for idealistisk, kan man ikke lade være med at tabe underkæben af opstemthed under læsningen.

Andreas Solaro

23. maj 2020

I årevis har vi talt bekymret om det søndersprængte, asociale samfund, den autoritære stats voldsnatur og biopolitikkens kontrol. Så hvis ikke magtkritik allerede er dit mellemnavn, er der nok at tage fat på i den filosofiske krisetidslitteratur. Et af de vigtigste af de vel at mærke ikke-marxistiske navne inden for denne metier er den italienske filosof Giorgio Agamben, der – ud over at sige dumme ting om klima og corona – er kendt for sin analyse af undtagelsestilstanden som politisk styringsmiddel.

Med L’uso dei corpi fra 2014, på dansk Brugen af kroppene, sætter Agamben foreløbigt punktum for en af magtanalytikkens absolutte sværvægtere, nemlig hovedværket kendt som Homo sacer-serien.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

'Undtagesestilstanden som politisk styremiddel' - så kan jeg pga ikke noget abbonnement ikke læse videre - men det korresponderer jo med naomi kleins chokdoktrin.

Samtalen om magten og dens væsen er vigtig. Fra ordnet om magt : " fra middelnedertysk macht, af en rod med betydningen 'kunne, formå'"

Så det er vel snarere magtmisbrug, vi bør underkaste et nådesløst ransagende blik. Er det, hvad agamben gør?

Thomas Corydon

Tolkiens "Sagaen om Ringen" siger jo det samme - afskaffelse af magten. Iøvrigt må en politikers fornemste opgave være at overflødiggøre sig selv - ikke ? Selvom vi ikke er opdraget til det (hvad man ellers skulle tro i et demokrati) må vi selvforvalte i folkeåndens ånd.