Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Når panteisme møder feministisk metafysikkritik

I sin seneste bog Pantheologies: Gods, Worlds, Monsters afsøger Mary-Jane Rubenstein mulighederne for konstruktionen af en ny panteisme. Det kan ved første øjenkast virke vildt, men det kan betale sig at stifte bekendtskab hendes argument, især hvis man er modstander af patriarkatet
Den hollandske filosof, Baruch de Spinoza.

Den hollandske filosof, Baruch de Spinoza.

Udateret arkivbillede

Moderne Tider
30. maj 2020

Panteisme er den opfattelse, at Gud er i alt, eller at Gud er identisk med alt, der er. Det har selvsagt aldrig været en populær metafysik blandt ateister, der intet vil vide af gudsbegrebet – eller blandt klassiske teister, der intet vil vide af en sammenblanding af Gud og kosmos.

Men selv om man kan forstå panteismens manglende (vestlige) popularitet igennem historien, kan man samtidig undre sig over graden af den forargelse, der altid har fulgt i kølvandet på opfattelsen.

Mary-Jane Rubenstein: ’Pantheologies – Gods, Worlds, Monsters’. 320 sider. 33,58 dollar. Columbia University Press.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Arne Thomsen

Særdeles interessant artikel, men ikke let at læse. Panteisme er - som jeg ser det - bestemt en form for religiøsitet, der trænger til at klarlægges - helst på en let forståelig måde - og det tror jeg godt, den kan holde til ;-)

Bjarne Toft Sørensen

Det er så godt, rigtigt og fint, alt det der åbenbart står i det anmeldte værk, men hvad er det nye og det interessante, der gør det væsentligt at anmelde netop dette værk, selv om det ikke sker i anledning af en oversættelse af værket til dansk?

Værket kører for mig at se "på den samme melodi", som vi er blevet præsenteret for så mange gange inden for de seneste år.

Hvis værket var blevet skrevet og udvalgt til anmeldelse i Information for 12 år siden, ville min holdning have været en anden.