Læsetid: 3 min.

Ny bog: Demokratiet må tænkes, før det kan gentænkes

Vi har glemt, at demokratiet aldrig har været et fikst og færdigt produkt. Det er budskabet i en ny bog, der skal gøre os klogere på vores styreforms indre selvmodsigelser. Forfatterens eget demokratibegreb forbliver dog uafklaret
23. maj 2020

Går man og mangler et fornuftigt formål med sin isolerede tilværelse, kan man sætte sig for at blive klogere på demokratiets aktuelle tilstand. Det kan holde en beskæftiget i mange dage, og der er for tiden god hjælp at hente i litteraturen, hvor særligt én tendens har bidt sig fast, nemlig fortællingen om demokratiets langstrakte sammenbrud.

Kig for eksempel i Jason Brennans Against Democracy, David Runcimans How Democracy Ends eller Steven Levitsky og Daniel Ziblatts How Democracies Die, der ad forskellige veje argumenterer for, at demokratiet er kørt fast. Tiden har tæret på vores historisk set succesfulde styreform, der er blevet tungt, ineffektivt og ude af stand til at svare på tidens globale udfordringer.

Demokratiets afmatning har gjort det legitimt at rejse spørgsmålet, om det er blevet tid til at tænke demokratiet forfra, eller vi bør kigge os om efter andre måder at indrette samfundet på.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu