Læsetid: 6 min.

Hvad søren er et menneske?

Spørgsmålet er et evigt mysterium. Mennesket forstår ikke sig selv, men forsøger konstant. I en ny bog tager Hans-Jørgen Schanz os med på en veloplagt flyvetur gennem idéhistoriens svar for at gøre os klogere
Schanz, der i 1970’erne begyndte som hardcore marxismeudlægger, synes på sine ældre dage at have fundet et nyt gebet: den folkelige lille bog om et stort emne.

Schanz, der i 1970’erne begyndte som hardcore marxismeudlægger, synes på sine ældre dage at have fundet et nyt gebet: den folkelige lille bog om et stort emne.

Asbjørn Sand

30. maj 2020

Hvad er et menneske? Nej, lad os spørge igen i en endnu mere insisterende og forundrings-ansporende tone: Hvad pokker er egentlig et menneske? Spørgsmålet fortjener betoning, for vi har at gøre med det måske største spørgsmål, mennesket kan stille sig selv.

Men hvad med ’hvad er meningen med livet?’ eller ’er der liv efter døden?’? Det er også store spørgsmål, men de går ind under spørgsmålet om, hvad et menneske er. Det var derfor, Kant skrev, at de tre hovedspørgsmål, mennesket er stillet over for – hvad kan jeg vide? (erkendelse), hvad skal jeg gøre? (etik) og hvad tør jeg håbe på? (religion) – egentlig er indeholdt i ét spørgsmål: Hvad er et menneske?

Hans-Jørgen Schanz: ’Menneskene og alt andet’. 152 sider. 149,95 kroner. Klim.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Oluf Husted
Trond Meiring og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Ljungberg

Søren - et menneske - hvad....

Jeg vover et svar her: Et menneske er en fortælling i mundtlighed og skriftlighed i tusinde år. Et menneske ved noget, men ved aldrig det meste. Et menneske ved at det nok ikke ved. Et menneske er et individ der befinder sig i dialektikken mellem at vide og ikke vide. Et menneske er et individ der uanset hvad det ved, altid ved at med - følelsen ligger uden for det selv. At opdage den anden. Det er godt fundet på. ;)

Henrik Ljungberg