Læsetid: 3 min.

Traileren og andre ting, som filosoffen Descartes ser dem

Descartes er blevet tilskrevet sjælens løsrivelse fra legemet på en facon, som påvirker tænkningen den dag i dag. Det har næret en unødvendig konflikt mellem virkeligheden og vores opfattelse af den. Men den moderne filosofis fader kan beskrive og opfatte både planter, dyr og trailere, viser ny bog
16. maj 2020

Af filosofihistoriens mange myter er en af de mest vedholdende den om Descartes’ såkaldte dualisme. Den moderne filosofis fader, franskmanden René Descartes, skulle have adskilt sjæl og legeme på så eftertrykkelig vis, at vi stadig kæmper med dens konsekvenser.

Ifølge denne udlægning forstod Descartes sjælen som en underlig ting inden i vores krop, der som en muligvis nysgerrig, men dog adskilt tilskuer, observerer, hvad der sker med denne eksotiske fremmede.

Den amerikanske filosofhistoriker Deborah Brown gjorde i 2006 meget for at tilbagevise denne opfattelse med sit allerede klassiske studie, The Passionate Mind. Nu har hun sammen med sin mand Calvin C. Normore – ligeledes filosofihistoriker – skrevet endnu en bog, der gør op med en udbredt forestilling om den franske mester. Det antages nemlig ofte, at den verden, som fornuften beskriver for os, med Descartes endeligt bliver adskilt fra den, vi går rundt og tror, vi befinder os i.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu