Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Kommer alle gode ideer virkelig fra kristendommen?

Stjernehistorikeren Tom Holland gør i ny bog kristendommen til fundament for al vestlig tænkning. Men for at komme i mål må han definere kristendommen så vagt, at det bliver umuligt ikke at få kabalen til at gå op
Moderne Tider
27. juni 2020

Det var forhenværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, der sagde de bevingede ord: »Det eneste, der virkelig for alvor kan flytte noget i et samfund, det er, at man flytter holdninger.«

Holdninger lever vi vores liv på. Vi bygger samfund på dem, både når vi bevarer og forandrer. Men Foghs synspunkt forudsætter så også, at der er forskel på holdningerne. At de ikke restløst kan gå op i hinanden, så A og B efter fikumdik altid kan blive til en variant af det samme. Ved at flytte en holdning skiftes perspektivet ud og der skabes grobund for forandring.

Med det in mente er det en dybt underlig oplevelse at læse den engelske historiker Tom Hollands seneste værk, Dominion, der forsøger at vise, hvordan den vestlige bevidsthed i alle retninger er dybt præget af kristendommen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Alle religioner og trossystemer usurperer almenmenneskelige værdier, ved at sætte deres eget firmamærke på dem: kristne, jødiske, islamitiske værdier.
Som da man i sin barndom troede at OTA simpelthen betød havregryn.