Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Logik for banankagebagere

Den ualmindelig langskæggede Pittsburgh-filosof Robert Brandom har begået en ualmindeligt omfattende moppedreng om G.W.F. Hegels famøse storværk fra 1807: ’Åndens fænomenologi’. Bogen er både et afsindigt tekstnært detailstudium og et originalt bud på en nyfortolkning, og det bliver svært at komme uden om Brandom for næste generation af Hegel-fortolkere
Moderne Tider
27. juni 2020
»Robert Brandom må siges at have gjort et hæderligt forsøg på at forstå Hegel – eller rettere sagt: på at forstå Fænomenologien, for det er især dette suspekte storværk, som Brandom har haft et mellemværende med, siden han i 1980 udbød sit første seminar om bogen.« skriver Kresten Lundsgaard-Leth. På billedet ses den tyske filosof og teolog Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

»Robert Brandom må siges at have gjort et hæderligt forsøg på at forstå Hegel – eller rettere sagt: på at forstå Fænomenologien, for det er især dette suspekte storværk, som Brandom har haft et mellemværende med, siden han i 1980 udbød sit første seminar om bogen.« skriver Kresten Lundsgaard-Leth. På billedet ses den tyske filosof og teolog Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

Album/Ritzau Scanpix

Min efterhånden fuldstændigt faldefærdige Suhrkamp-version af Hegels Phänomenologie des Geistes, beløber sig til i alt 599 tættrykte sider. Og hvilke sider! Jeg forstod højest halvdelen, da jeg for første gang læste Fænomenologien – som den kaldes i ufolkelige filosofmunde – fra ende til anden, mens jeg – som Erasmus-studerende – fulgte et Hauptseminar om værket på Freie Universität Berlin i 2007.

At læse Hegel er mildt sagt vanskeligt. Ligefrem at lære at kunne lide at læse Hegel er af samme grund en acquired taste – hvis man da nogensinde får smagen for det. Begyndelsesvis kan Hegel-lekturen opleves lige som en genstridig lyrikanalyse, hvor man på den ene side klart nok har på fornemmelsen, at der vitterligt er en mening med galskaben (det siger din tweedjakkeklædte professor jo …), men hvor man på den anden side samtidig finder det umådeligt vanskeligt at sætte præcise ord på, hvori denne mening egentlig består.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for en interessant og velskrevet artikel om Hegel (1770-1831), der vist benyttede sig af en meget knudret prosa, til gengæld er hans tænkning, der opstod i kølvandet på den Franske Revolution, i allerhøjeste grad i pagt med vor egen urolige tid.
I Danmark inspirerede Hegel bl.a. Grundtvig og Søren Kierkegaard, I Italien bl.a. Benedetto Croce (liberal), Giovanni Gentile (fascist) og Antonio Gramsci (kommunist, men i øvrigt ivrig fortaler for civilsamfundets magt).
En god præsentation af Hegel findes i Wilhelm Weischedel, Forstå filosofferne, 1994, s.209-220)