Læsetid: 5 min.

Fremragende bog om den klemte kronprins

Journalist og jurist Poul Smidt har skrevet en længe savnet kritisk Frederik 8.-biografi med hovedvægt på de politiske manøvrer omkring ham i hans 43 år som kronprins og i hans ultrakorte kongegerning
Den oversete, næsten glemte, Frederik 8. (tv.) hyldede den begrænsede kongemagt og parlamentarismen som princip, men hans skæbne var uretfærdigt nok at blive husket som den, der døde på bordel i Hamburg.

Den oversete, næsten glemte, Frederik 8. (tv.) hyldede den begrænsede kongemagt og parlamentarismen som princip, men hans skæbne var uretfærdigt nok at blive husket som den, der døde på bordel i Hamburg.

Ritzau Scanpix

18. juli 2020

Forleden udtalte dronningen sig på en måde som det moderne danske politiske system og borgerne ikke er vant til. Uden at overdramatisere interviewet i Politiken kan man roligt kalde majestætens klimaskeptiske synspunkter for politiske. Dronningen tog stilling i et kontroversielt spørgsmål og stillede sig på klimaskeptikernes side. Hun var ikke overbevist om det menneskeskabte, osv.

De af dronningens landsmænd, der enten er lunkne over for kongehuset eller tøvende accepterer det konstitutionelle arvekongedømme på statsskikkens betingelser, tog det utvivlsomt mindre festligt med udtalelsen. Kongehuset skal være neutralt, hævet over politisk strid uden officielle meningstilkendegivelser. De kongetro, selv på det klimaskeptiske hold, mente, at dronningen udtalte sig med velsignelsesrig upolitisk klarhed.

Men kongehuset er principielt uden holdninger. Udadtil.

Sådan har det ikke altid været.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • John Scheibelein
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
Maj-Britt Kent Hansen, John Scheibelein, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer