Georg Metz spiser koldskål: Arlas kærnemælkskoldskål nærmer sig toppen

Kammerjunkeren var den lavest rangerende ved hoffet, hvis beskæftigelse nær den enevældige sol bestod i at feje op efter de fine. Denne uges koldskål indbyder til at smuldre de bitte stykker bagværk eller spise dem hele
Kammerjunkeren var den lavest rangerende ved hoffet, hvis beskæftigelse nær den enevældige sol bestod i at feje op efter de fine. Denne uges koldskål indbyder til at smuldre de bitte stykker bagværk eller spise dem hele
Moderne Tider
18. juli 2020

Lad det være sagt med det samme: Dette er en kærnemælkskoldskål nær toppen af hierarkiet. Det er rigtigt nok, som de selv ret højrøvet skriver en del om: Produktet er herligt cremet, ligger i munden og svælget på den rigtige måde og efterlader ingen syretørhed, når festen er forbi.

Syrlighedsgraden er med andre ord o.k., sukkerbalancen rimelig, og der er noter af vanilje, som måske stammer fra vaniljeekstrakten, som Arla ærligt nok deklarerer. Men næppe fra vaniljekornene, som de også lige nævner, men som man kan have sine tvivl om. I betragtning af prisen på vaniljestænger!

Denne koldskål indbyder i øvrigt også til brugen af supplerende kammerjunkere, som jo hører sig til i kærnemælkskoldskål, og som er disse bitte stykker bagværk i form af små overskårne kryddere.

Kammerjunkere købes i halvkilostore poser (ca. 20 kr.), og man sætter dekorativt et par stykker eller fem ad gangen på koldskålen, hvor de skvulper rundt som småskibe i et cremet hvidehav. Eller man smuldrer dem, om enten man er til kammerjunkerens halve helhed eller til dens fragmentariske form.

Kammerjunkeren hedder, hvad den hedder, vistnok som udslag af dansk folkevid. Kammerjunkeren var den lavest rangerende ved hoffet, hvis beskæftigelse nær den enevældige sol bestod i at feje op efter de fine, gå til hånde i alt det kedelige og holde døren.

Hvis det skal være helt rigtigt, bager man jo selv sine kammerjunkere. Især hvis man også laver sin egen koldskål, hvilket ikke er umenneskeligt svært. Spørgsmålet er, om det er umagen værd. Med flere af produkterne er man vel betjent, og kammerjunkere fra Karen Volf er lige til at spise.

Der skal det understreges, at anmelderen ikke har aktier i hverken Arla eller Volf eller noget andet i kærnemælkskoldskålbranchen.

Arla: Kærnemælkskoldskål med tykmælk og æg. Set til kr. 21,00.

Georg Metz spiser koldskål

Engang var koldskål en kold vælling – en forret af frugtsaft, fortyndet vin eller øl, men det er længe siden. I dag er koldskål et populært komælksbaseret blandingsprodukt – og selve smagen af dansk sommer.

Og hvordan smager den så? Det undersøger Georg Metz i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Jørgensen

Færdiglavet koldskål er til enhver tid helt og aldeles uacceptabelt. Og citronsmag har intet at gøre i en koldskål.