Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Georg Metz spiser koldskål: Tykmælkens lovsang

Man kan længes efter barndommens egenproduktion af tykmælk med fedthinde, men Kløvers kærnemælkskoldskål kan bestemt anbefales
Man kan længes efter barndommens egenproduktion af tykmælk med fedthinde, men Kløvers kærnemælkskoldskål kan bestemt anbefales

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
25. juli 2020

Æggene er fra fritgående høns, hvad der altid beroliger den kærnemælkskoldskålsspisende.

Noget andet er, om man kan konstatere det smagsmæssigt. Næppe. Denne udgave af klassikeren er diskret syrlig og af pæn konsistens, dog mere tyndtflydende, end lige egenbeskrivelsen af produktet lover. Tykt eller tyndtflydende er selvfølgelig også relative størrelser.

Flere kærnemælkskoldskålsproducenter skilter med, at de blander tykmælk i produktet, netop for at understrege karakteren af robusthed i teksturen. Tykmælk kan akkurat som koldskål købes nøglefærdig. Eksempelvis Thises 3,5-procentsudgave der dog mere minder om en art ymer end om den traditionsrige, men næsten glemte, let porøse, hjemmeopsatte sommertykmælk.

Det kunne man engang i gamle dage, det vil sige i skribentens barndom op til midt i tresserne: bare hælde almindelig fed sødmælk i serveringsskåle, stille skålene op på køkkenskabets øverste hylde og næste morgen have tykmælk ovenikøbet med fedthinde. Det var godt og i længden for godt til at være sandt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her