Æggene er fra fritgående høns, hvad der altid beroliger den kærnemælkskoldskålsspisende.
Noget andet er, om man kan konstatere det smagsmæssigt. Næppe. Denne udgave af klassikeren er diskret syrlig og af pæn konsistens, dog mere tyndtflydende, end lige egenbeskrivelsen af produktet lover. Tykt eller tyndtflydende er selvfølgelig også relative størrelser.
Flere kærnemælkskoldskålsproducenter skilter med, at de blander tykmælk i produktet, netop for at understrege karakteren af robusthed i teksturen. Tykmælk kan akkurat som koldskål købes nøglefærdig. Eksempelvis Thises 3,5-procentsudgave der dog mere minder om en art ymer end om den traditionsrige, men næsten glemte, let porøse, hjemmeopsatte sommertykmælk.
Det kunne man engang i gamle dage, det vil sige i skribentens barndom op til midt i tresserne: bare hælde almindelig fed sødmælk i serveringsskåle, stille skålene op på køkkenskabets øverste hylde og næste morgen have tykmælk ovenikøbet med fedthinde. Det var godt og i længden for godt til at være sandt.
Hvis man vil efterligne datiden, må man ty til opskrifter på nettet, for der skal mere til end bare at hælde mælk i en skål, og om det bliver som dengang, kan ikke garanteres.
At tykmælk og koldskål er i familie med hinanden betyder også, at man kan bruge samme slags tilbehør til retterne som eksempelvis kammerjunkere. Men bedre er nu ristet smuldret groft rugbrød til en mere forfinet tykmælk.
Kløver-kærnemælkskoldkålen hører absolut til i den bedre ende og kan anbefales, især hvis man er til det dæmpede på det syrlige felt.
Kløver. Kærnemælkskoldskål med tykmælk og æg. Set til kr. 13,95
Georg Metz spiser koldskål
Engang var koldskål en kold vælling – en forret af frugtsaft, fortyndet vin eller øl, men det er længe siden. I dag er koldskål et populært komælksbaseret blandingsprodukt – og selve smagen af dansk sommer.
Og hvordan smager den så? Det undersøger Georg Metz i denne serie.
Seneste artikler
Georg Metz spiser koldskål: Øllingegaards koldskål er al koldskåls moder
8. august 2020Øllingegaards koldskål hensætter kærnemælkskoldkålsspiseren i en følelse af lykke, lige fra det øjeblik skeen hælder kærnemælkskoldskålen ned i halsen, og til den sidste rest er suget op fra skålenGeorg Metz spiser koldskål: En besværlig pose
1. august 2020Med Gram Slots posekærnemælkskoldskål er man ved at nærme sig en eller anden form for original smag, hvad angår denne typiske danske sommerretGeorg Metz spiser koldskål: Arlas kærnemælkskoldskål nærmer sig toppen
18. juli 2020Kammerjunkeren var den lavest rangerende ved hoffet, hvis beskæftigelse nær den enevældige sol bestod i at feje op efter de fine. Denne uges koldskål indbyder til at smuldre de bitte stykker bagværk eller spise dem hele