Georg Metz spiser koldskål: Tykmælkens lovsang

Man kan længes efter barndommens egenproduktion af tykmælk med fedthinde, men Kløvers kærnemælkskoldskål kan bestemt anbefales
Man kan længes efter barndommens egenproduktion af tykmælk med fedthinde, men Kløvers kærnemælkskoldskål kan bestemt anbefales
Moderne Tider
25. juli 2020

Æggene er fra fritgående høns, hvad der altid beroliger den kærnemælkskoldskålsspisende.

Noget andet er, om man kan konstatere det smagsmæssigt. Næppe. Denne udgave af klassikeren er diskret syrlig og af pæn konsistens, dog mere tyndtflydende, end lige egenbeskrivelsen af produktet lover. Tykt eller tyndtflydende er selvfølgelig også relative størrelser.

Flere kærnemælkskoldskålsproducenter skilter med, at de blander tykmælk i produktet, netop for at understrege karakteren af robusthed i teksturen. Tykmælk kan akkurat som koldskål købes nøglefærdig. Eksempelvis Thises 3,5-procentsudgave der dog mere minder om en art ymer end om den traditionsrige, men næsten glemte, let porøse, hjemmeopsatte sommertykmælk.

Det kunne man engang i gamle dage, det vil sige i skribentens barndom op til midt i tresserne: bare hælde almindelig fed sødmælk i serveringsskåle, stille skålene op på køkkenskabets øverste hylde og næste morgen have tykmælk ovenikøbet med fedthinde. Det var godt og i længden for godt til at være sandt.

Hvis man vil efterligne datiden, må man ty til opskrifter på nettet, for der skal mere til end bare at hælde mælk i en skål, og om det bliver som dengang, kan ikke garanteres.

At tykmælk og koldskål er i familie med hinanden betyder også, at man kan bruge samme slags tilbehør til retterne som eksempelvis kammerjunkere. Men bedre er nu ristet smuldret groft rugbrød til en mere forfinet tykmælk.

Kløver-kærnemælkskoldkålen hører absolut til i den bedre ende og kan anbefales, især hvis man er til det dæmpede på det syrlige felt.

Kløver. Kærnemælkskoldskål med tykmælk og æg. Set til kr. 13,95

Georg Metz spiser koldskål

Engang var koldskål en kold vælling – en forret af frugtsaft, fortyndet vin eller øl, men det er længe siden. I dag er koldskål et populært komælksbaseret blandingsprodukt – og selve smagen af dansk sommer.

Og hvordan smager den så? Det undersøger Georg Metz i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her