Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Georg Metz spiser koldskål: Hvor er vaniljen?

Koldskålsproducenten er udfordret: En god vaniljestang fra Indonesien koster nemt 75 kroner, de billigere er ofte ikke pengene værd
Koldskålsproducenten er udfordret: En god vaniljestang fra Indonesien koster nemt 75 kroner, de billigere er ofte ikke pengene værd

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
11. juli 2020

På kartonen – emballagen baseres hillemænd på træmasse fra skandinaviske skove – er et fint billede af et hvidskuret (sommer)bord med koldskålen (må man formode) i et glas med en ske ved siden og vaniljestænger og citronskiver og kammerjunkere. Det hele står parat en dansk sommerdag, det er meningen. Og meget indbydende.

Produktet er økologisk og sødet med rørsukker og ikke for meget. Der er også iblandet tykmælk for at gøre produktet lidt mere tyktflydende i Thises bud på det, de selv kalder sommerens danske »nationalret«. Det med nationalretten har de dog sat i citationstegn for ikke at ligne noget, de ikke vil ligne.

Vores medborgere af anden herkomst end nordeuropæiske bønder og kystnære fiskere ser givetvis med mere skepsis på stambefolkningens hengivne forhold til komælk, i hvert fald før mælken bliver ost. Og det med det tyktflydende kan man godt diskutere. Snarere forekommer produktet en lille smule vandigt. Ikke så man bliver sur, det konstateres blot.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Det er da vist længe siden man sidst brugte ægte vanilje i fødevareindustrien.
Vanilje udvindes mest af træ, undtagelserne er hvor kunden vi se emballagen.

Else Marie Arevad

Man skal ikke købe sin koldskål i en karton, man skal lave den selv! Det er nemt, billigt og godt.

Martin Sørensen

Else vi lever i forbrugs tidsalderen jeg er helt enig det tager måske fem minutter og lave koldskål og er selv begyndt på en vi laver det selv orden hjemme og er begyndt og bage.

Faktisk er der noget Terapeutisk i at lave mad fra bunden uden og springe over hvor gæret er lavest

Steen Jarboel

Prøv koldskål fra Øllingegaard. http://www.oellingegaard.dk/ Det er den bedste man kan købe. Fås pt bl.a. hos Spar Købmand og Superbrugsen.

Søren Kristensen

Brug evt. vaniljesukker/pulver fra Tørsleff, hvis du vil spice din koldskål op. For det første er der ægte vanilje i (præcis hvor meget tør jeg ikke vide), men det smager ægte og herregud hvad betyder lidt sukker. For det andet er det nemt at dossere og kan bruges til mange andre ting: pandekager, jordbær osv. Nej, jeg er ikke betalt af Tørsleff, bare lidt doven og glad for lave gærder.

Steffen Gliese

Jeg investerede for efterhånden nogle år siden i en flaske vanilje-ekstrakt. Det er nogle af de bedste penge, jeg har givet ud - men nu er vi altså ved at løbe tør, og det er lige pludselig ikke det letteste i verden at finde (og ligesom vaniljestængerne har den oplevet en eksplosive prisstigning).
Hvis man har tålmodighed, kan man jo dyrke sine egne... https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/orchids/grow-vanilla...

åbenbart er i år: agurketid = koldskålstid