Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Judith Butlers bog om hadtale er en lise for sjælen i debatten om sproglige krænkelser

Omsider findes på dansk Judith Butlers epokegørende værk om ordenes vold
Debatten om sproglige krænkelser savner netop det komplekse greb om sproget, som Judith Butler tilbyder med ’Ordenens vold’

Debatten om sproglige krænkelser savner netop det komplekse greb om sproget, som Judith Butler tilbyder med ’Ordenens vold’

SZ Photo/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
18. juli 2020

»Dine ord sårer mig.«

Vi tænker måske først og fremmest på sår som noget, der henviser til en synlig kropslig skade. Men er det ikke den andens ord, der gentager sig, når vi tænker på det, der har såret os mest? Ord kan gå ind i kroppe og såre dem indefra. Det er der ikke noget nyt i, men det er alligevel vildt, når man for alvor tænker over det. Hvor får ytringer deres kraft fra?

Dette spørgsmål er udgangspunktet i filosof og sociolog Judith Butlers Excitable speech fra 1997, der nu omsider findes på dansk som Ordenes vold. Værket lægger op til Butlers senere tænkning om forholdet mellem sårbarhed og modstand, og den danske udgave ledsages derfor af det korte essay »At gentænke sårbarhed og modstand« fra 2016.

Ordenes vold følger kronologisk efter to af Butlers mest berømte værker, Kønsballade (1990) og Kroppe af betydning (1993), og følger tematisk efter deres interesse for subjektivitetens tilblivelse.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Christian Wind Nielsen

"Endelig har vi fået bogen på dansk", men ikke et ord om hvordan. "Der er en fremragende introduktion", får vi at vide, men ikke et ord om oversætteren. Det er også krænkelseskultur og vold med ord ikke at nævne oversætteren, som ifølge forlaget hedder Peter Borum https://klim.dk/bog/ordenes_vold.htm#