Georg Metz spiser koldskål: Øllingegaards koldskål er al koldskåls moder

Øllingegaards koldskål hensætter kærnemælkskoldkålsspiseren i en følelse af lykke, lige fra det øjeblik skeen hælder kærnemælkskoldskålen ned i halsen, og til den sidste rest er suget op fra skålen
Øllingegaards koldskål hensætter kærnemælkskoldkålsspiseren i en følelse af lykke, lige fra det øjeblik skeen hælder kærnemælkskoldskålen ned i halsen, og til den sidste rest er suget op fra skålen
Moderne Tider
8. august 2020

Her kommer testens vinder. En suveræn nummer ét i det righoldige udbud af kærnemælkskoldskål i disse tider. Øllingegaards produkt er i den dyre ende af et i øvrigt rimeligt prisleje, hvad angår kærnemælkskoldskål.

Vinanmelderen ville over for alt andet end Øllingegaards bud her tale om hårfine balancer mellem sorte og røde bær, strejf af lakrids, noter af spindelvæv og røgen fra fjerne bål og duften af vådt græs, før solen bryder frem.

Det sprog kan man selvfølgelig ikke hamle op med om kærnemælkskoldskål. Ej heller kan man i den forbindelse spinde ret mange ender over afgørende forskelle mellem årgange eller på græsset i de vekslende enge, hvor køerne bag kærnemælken græsser.

Der findes ganske enkelt ikke en udviklet terminologi for smagsdommere i koldskålsanmelderiet, ikke denne anmelder bekendt, skønt han har set andre tests og vurderinger andre steder, rene påstande og fejlsmagninger, skribenten imidlertid må tage afstand fra.

Skal varen fra Øllingegaard placeres på rette hylde, må man gribe til store ord: Øllingegaards koldskål hensætter kærnemælkskoldkålsspiseren i en følelse af lykke, lige fra det øjeblik skeen hælder kærnemælkskoldskålen ned i halsen, og til den sidste rest er suget op fra skålen.

Ren lykkefølelse.

Her i denne sjællandske tolkning af retten befinder alt sig i den omtalte, men vægtløse balance. Al smag i produktet er i harmoni fra producentens hånd: sødme, syrlighed, fjerne mindelser om friske æg, vanilje, som man for fanden kan smage, samt en konsistens, som Øllingegaard Mejeri i Skævinge mellem Hillerød og Frederikssund er ene om at ramme i den grad præcist.

Det er ikke sådan, at man fra nu af ikke eller aldrig mere vil sætte læber til skeen med kærnemælkskoldskål fra andre producenter. Sådan er det ikke. Men man, og man vil jo her sige denne anmelder med de smagsløg og med det temperament, vil altid vende tilbage til Øllingegaards kærnemælkskoldskål, hvor han føler, han har fået en ven for denne og mange følgende somre.

Måske for livet.

12 stjerner.

Øllingegaard. Kærnemælkskoldskål med citron og vanilje. Set til kr. 22,75.

Georg Metz spiser koldskål

Engang var koldskål en kold vælling – en forret af frugtsaft, fortyndet vin eller øl, men det er længe siden. I dag er koldskål et populært komælksbaseret blandingsprodukt – og selve smagen af dansk sommer.

Og hvordan smager den så? Det undersøger Georg Metz i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Øllingegård er noget særligt. Jeg så engang et interview med ejeren. Han sagde, at det er bedst, når hønsene går og smiler. Så var jég solgt.

Katrine Damm, jens raahauge, Eva Schwanenflügel, Mads Greve Haaning og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens raahauge

Det er en rigtig weekend, når en præcis analyse af en smagløs, selvudråbt Messias og en økologisk, tungefrydende koldskål glider ind i ens læserøjne. Tak for det!

ps. mon det er et tilfælde, at formand og næstformand fra DF på billedet står foran en bygning, hvis farve matcher Øllingegårds koldskålskarton.

Søren Kristensen

I den anden ende er der "koldskål", som ikke indeholder æg. Det har brokket mig over til producenterne, men de påstår hårdnakket at de gerne må kalde surmælk for koldskål, selv om der ikke er æg i. Er det ikke formasteligt! Men jeg orker ikke tage den hele vejen til ombudsmanden og EU, for hvordan skulle de vide hvad koldskål er i Bruxelles? Så jeg gør som Metz, holder mig til Øllingegaard, så bliver verden igen så enkel som den bør være om sommeren.

Maj-Britt Kent Hansen

Spiser KUN koldskål uden æg - men det er svært at opdrive.

Så kan man lave sin egen, hvis man orker her i varmen.