Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Hvis Hegel besøgte Thorup Strand i dag, ville han nok proklamere, at modsætningernes tid ikke er forbi

Det er højsæson for at cykle rundt i det danske land i den laaaangstrakte coronatid. Fra Slette Strand i nord nærmer vi os Thorup Strand. Skagerraks bølger slår repetitivt og ubønhørligt mod kysten, og der er langt mellem havnene. Ved Jammerbugten ligger de klassisk byggede fiskerbåde side om side, trukket op på stranden som strandede hvide hvaler af træ. Men hvad har dette maleriske sceneri med G.W.F. Hegels tænkning at skaffe?
Kystfiskeriet på Thorup Strand er en slags civilisationskritisk besindelse. Bomtrawling søges nu gjort forbudt i hele Jammerbugten. Menneskeånden fik lavet alt for store og effektive skibe, der omkalfatrede den delikate balance mellem menneske og natur. Bæredygtigheden må reetableres.

Kystfiskeriet på Thorup Strand er en slags civilisationskritisk besindelse. Bomtrawling søges nu gjort forbudt i hele Jammerbugten. Menneskeånden fik lavet alt for store og effektive skibe, der omkalfatrede den delikate balance mellem menneske og natur. Bæredygtigheden må reetableres.

Finn Byrum

Moderne Tider
29. august 2020

Naturen byder på fisk og skaldyr, men også på kolossale kræfter: høje uberegnelige bølger, stormvejr og faren for at dø på havet. Ingen af disse ’ting’ er noget, mennesket har fundet på, endsige noget, der kun er til for menneskets forgodtbefindende.

Men i årtusinder har snarrådige og sultne mennesker sejlet ud fra land for at finde føde. De har forfinet bådebygningsteknikker og afprøvet mange typer af byggematerialer og fangstmetoder.

Menneskeånden har kort sagt gjort sig praktiske erfaringer, skærpet sit teoretiske vid og udfoldet sin fiskende fornuft, mens den bevægede sig gennem generationerne, mens bådene besejlede, men aldrig helt besejrede naturen.

Tænkt over tid – og i tid

I denne vindblæste egnsdel har ånden eksempelvis eksternaliseret og materialiseret sig i sødygtige klinkbåde, der kan surfe med bølgen i fart over havbunden, og hvis smalle dæk kan tåle at blive overskyllet af søer af saltvand uden at tage vand ind og gå ned.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Annette Knudsen

Fin artikel i HEGELserien OG NATURSKOLEN ! Måske er den ikke tænkt ind sådan hos dagens redaktør. Men sådan ser jeg den. Håber at mange læser den.
En af mine søstre er med i kredsen i Bådelauget på Slette Strand. Hun sørgede for at introducere sine fætre og kusiner til stedet, værftet og en skøn fortæller og pensioneret lærer for et par år siden.
Tag derop, hvis I endnu har nogle feriedage tilovers.

steen ingvard nielsen

Tak for det råd Anette
Det vil jeg gøre!,
ja, en dybt inspirerende artikel,
jeg har lagt den i min mappe for skrive inspiration!