Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Katastrofeforsker Ilan Kelman: Det er ikke naturen, der skaber katastrofer – det er os

Katastrofeforskeren Ilan Kelman gør status over vores globale katastrofeberedskab, som det så ud på tærsklen til coronapandemien. For hvornår udgør naturen en trussel, og hvor går grænsen mellem natur og samfund i beredskabets logik?
Jordskælvet i Haiti den 12. januar 2010 er Ilan Kelmans mønstereksempel på, hvor sårbart et samfund kan være – selv over for trusler, det har århundreders erfaringer med.

Jordskælvet i Haiti den 12. januar 2010 er Ilan Kelmans mønstereksempel på, hvor sårbart et samfund kan være – selv over for trusler, det har århundreders erfaringer med.

James Wardell

Moderne Tider
22. august 2020

Naturkatastrofer er i grunden slet ikke naturlige. Når jordskælv, orkaner, oversvømmelser og skovbrande rammer samfund verden over, er den væsentligste årsag til død og ødelæggelse ikke naturfænomenernes styrke. Det er menneskelige valg, der skaber katastrofer og potentielt kan forhindre dem. Naturens kræfter bærer ikke skylden, for vi kunne have indrettet os bedre.

Ilan Kelman er en katastrofeforsker med et enkelt budskab: Katastrofer er ikke naturskabte, de er menneskeskabte – forårsaget mere af dårligt beredskab og mangelfuld infrastruktur end af nogen udefrakommende natur.

I bogen Disaster by Choice – How Our Actions Turn Natural Hazards into Catastrophes har han sat sig for at gøre op med forestillingen om naturkatastrofer som menneskets kamp mod naturen. For ifølge Kelman er betingelserne for, at en katastrofe kan opstå, strengt samfundsmæssige. Selv når et jordskælv eller en virus sætter en katastrofe i gang, finder den sted på samfundets banehalvdel. Uden samfund ingen katastrofe.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Coronakrisen har afsløret lokale sårbarheder på stribe og bekræftet vigtigheden af godt beredskab. Kunne et bedre globalt katastrofeberedskab ikke have forhindret, at coronavirussen udviklede sig til en pandemi? I så fald er coronakrisen meget langt fra at være en af Kelmans sande, uafværgelige naturkatastrofer."

Hvis vi skal være loyale mod den historiske (dialektiske) analyseform, som man får indtryk af praktiseres af Kelman, skal vi vel længere tilbage end til overvejelsen om et andet beredskabs mulige potentialer; vi skal vel se på bl.a. menneskets omgang med naturen, på ulighedsudvikling/global kapitalisme og på globaliseringen, for at forstå hvorfor pandemier a la Corona overhovedet kan finde sted?

Katrine Damm, Randi Christiansen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Naturligvis hanne utoft, det er temmelig utilgiveligt at ignorere helheden men desværre en udbredt fejl.