Læsetid: 6 min.

Ny bog: Svensk kønsdebat handler kun om at finde fisens ejermand

Ny bog beskriver den kønsdoktrin, der hjemsøger svenske universiteter, og det er et sandt rædselskabinet, der fremmales. Det er uacceptabelt, at vi stadig kæmper med åbenlyse ligestillingsproblemer, men der er måder at løse det på, som ikke harmonerer med det liberale demokrati
29. august 2020

Den svenske ligestillings- og kønsdebat er strandet i dogmatik. Der spørges ikke til, hvad der siges, men hvem der siger det, for det handler kun om at identificere fisens ejermand, så man per automatik kan lovprise eller dadle et givent udsagn.

Den triste status optegnes i Genusdoktrinen, et skriftligt patchwork af kampskrift, dokumentarisme, dagbog og analyse forfattet af lederskribent på Svenska Dagbladet Ivar Arpi og pædagogisk forsker Anna-Karin Wyndhamn.

I 2002 proklamerede den svenske regering, at køn er en social konstruktion, hvorfor man fik den lidt mærkelige situation, at en filosofisk teori blev antaget som statssandhed. I 2016 besluttedes det så, at ligestillingsintegreringen skal tvinges igennem på alle niveauer af det svenske universitetssystem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

For fanatikere gælder kun målet. Midlerne er ligegyldige. Hvorfor dog lytte til andre, når man ved, at man har ret?

lars søgaard-jensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Det er en syg ideologi der ligger bag at svenskerne har erklæret hellig krig imod kønsbundne studievalg som de kalder det. Kvoter skal presses ned overalt og forskning politiseres. Kritikerne på universiteterne er allerede forsvundne for enhver kvote-kritik med udgangspunkt i kvaliteten af forskningen fører med stor sandsynlighed til hetz og fyring.

Svensk forskning er på vej ind i mørke tider. Ganske vist med minimum 50% kvindelige forskere og stort tillykke med det. Mon man lykkes med udelukkende at levere feministisk forskning med på forhånd godkendte resultater mens resten af verden fortsætter med at lade talenterne søge den forskning de har lyst til?