Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Verden handler skam ikke kun om penge. Den handler også om pengeskabelse

De private bankers ukontrollerede pengeskabelse burde interessere os alle, for den skaber en permanent omfordeling fra de fattige til de rige, lyder det i det stærkt interessante, men noget ujævne tyske værk ’Keystroke-kapitalismus’
Penge – eller rettere gæld – opstår ud af ingenting, når private banker med et museklik låner penge ud alene ud fra forventningen om, at disse penge atter vil komme tilbage til banken.

Penge – eller rettere gæld – opstår ud af ingenting, når private banker med et museklik låner penge ud alene ud fra forventningen om, at disse penge atter vil komme tilbage til banken.

Alexander Pohl

Moderne Tider
22. august 2020

Hvor kommer alle de penge, bankerne låner ud, egentlig fra?

Øhhh, fra centralbankerne, der trykker dem og låner dem ud til bankerne? Eller måske fra alle de penge, som andre mennesker har parkeret på deres konti i bankerne?

Wrong!

Penge – eller rettere gæld – opstår ud af ingenting, når private banker med et museklik (eller et såkaldt keystroke) låner penge ud, alene ud fra forventningen om, at disse penge atter vil komme tilbage til banken. Til formålet skal låneren som bekendt kun lægge en beskeden modværdi, hvilket er en af årsagerne til, at mængden af gæld og især mængden af penge i verden er eksploderet siden 1970’erne, hvor guldstandarden blev opgivet, og finanskapitalismen begyndte sin sejrsmarch.

Den proces er udgangspunktet for bogen Keystroke-Kapitalismus af den tyske sociolog og pengeforsker Aaron Sahr, som undertegnede i disse økonomisk usikre tider har muntret sig med at gnave sig igennem over sommeren.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Det lyder som en enorm god ide “ begynde at skændes mere om pengepolitik og hele vores pengesystem“.
Lad os begynde med det samme, men lige et øjeblik: Hvem er interesseret i det? Vist ikke andre partier end EL.
Vi skal have nogen til at komme med et oplæg, der forandrer alt, for det er det, der skal til.

Kom i hu de unge socialdemokrater i 1915 med banneret: Knæk sablen. Bryd kronen. Styrt kirken.
Det er der vist ikke nogen, der vil i dag. Militæret, kongehuset og kirken er så populære som nogen sinde. Vi kan tage kapitalen med. Ingen tør røre dem. At der er noget galt med klimaet, biodiversiteten og at børnene råber: “Der skal være en Jord, når jeg bliver stor”, alarmerer ikke folk i praksis. Det går jo meget godt alt sammen.

Pengeskabelse, i realiteten varm luft, burde ikke eksistere. Hvis der skal laves om på det, skal hele vores mentalitet laves om, og hvorfor skal den det, når det går så godt, dyt, båt. Forandringskraft og -lyst ser jeg ikke mange steder. Kun der, hvor den ikke har nogen virkning. Der er ikke den erkendelse til stede, at vi står ved sidste stoppested inden katastroferne. Nej, vi skal tjene penge og lægge planer for 2050 og videre frem. At man så ikke kan sove om natten pga varme, taler ingen om. Hvorfor ikke?

Jan Nielsen, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Torsten Jacobsen, Mads Greve Haaning, Jens Magnus og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Vi lånede en million til huskøb. Banken skabte denne million ud af den løse luft, og forlanger å få den tilbage, med renter. Dette er svindel. Bankene kan låne ud 9 ganger den sum de har innestående. Altså låne ud penge de ikke har!?
Vi er simpelthen nødt til at gøre noe med vores pengeøkonomi. Før den ødelegger alt vi har.

Steen K Petersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg ville foretrække at benytte en offentligt styret bank, men der er ingen. Vi havde engang Girobank
https://da.wikipedia.org/wiki/GiroBank

"Penge – eller rettere gæld – opstår ud af ingenting, når private banker med et museklik (eller et såkaldt keystroke) låner penge ud, alene ud fra forventningen om, at disse penge atter vil komme tilbage til banken." - skriver Mathias Sonne.
Det lyder umiddelbart klart og forståeligt, men ved nærmere eftertanke fatter jeg det ikke!
Jeg tror at mange andre har det ligeså - og at det er derfor, privatejede banker uhindret får lov at fortsætte denne "tryllekunster".
Kunne det forklares, så vi alle forstår det, tror jeg, der ville opstå et meget stort folkeligt pres for at få pengeskabelsen stoppet - og alene overladt til Nationalbanken.
Indtil da kunne "den fjerde statsmagt" passende hjælpe os alle ved at give de privatejede banker moralsk karakter for deres økonomiske adfærd.

Steen K Petersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Ilja Wechselmann

Hvor svært kan det være? Rutger Bregman skriver i sin bog: 'Utopia for Realists and how we can get there' at der blot skal tre ændringer til for at afskaffe pengenes tyranni. 1) borgerløn eller 'mincome'. 2) En arbejdsuge på højst 15 timer og 3) åbne grænser. ad 1) private institutioner kan skabe penge, men staten kan gøre det meget bedre. Jvnf. erfaringerne fra i år. 2) robotter klarer resten alligevel og 3) åbne grænser muliggør at folk kan skabe, hvad de ønsker, der hvor det er bedst. Tænk blot, siger han, at varer, tjenester og kapital gerne må flytte sig trans-nationalt. De eneste, der ikke må er os. Hvorfor skal vi spærre alle disse menneskelige potentialer ude?
Og som i rosinen i pølseenden: De, som gerne vil have rådighed over flere midler end borgerlønnen, de kan jo bare sælge deres arbejdskraft og få sig nogle forbrugs- eller kapitalgoder. Pointen er at den slags atavistisk aktivitet vil være afkoblet fra det politiske.
Ilja Wechselmann
Ilja Wechselmann

Henning Kjær

Når banker m.v. får frit løb ender det altid med en krise. Sådan også med al denne pengeskabelse. Ingen forstår hvorfor den store udpumpning af penge ikke giver inflation. En dag vil ingen modtage alle disse penge der ikke dækker over nogen værdiskabende..

Thomas Østergaard

Henning Kjær:

Inflation blev skabt under guldstandarden ved at der fandtes mere guld hvert år, og senere ved trykning af kontanter. Den samlede mængde penge steg hvert eneste år. Bankernes "pengetrykning" er jo netop ikke trykning, da alle "nye" penge er dækket af en tilsvarende gæld. Man øger blot pengemængden i frit omløb hos forbrugerne, gennem en større risikovillighed hos bankerne, og kalder det "inflation".

Den eneste måde der kan komme inflation hos forbrugere/forretningerne efter at vi har afskaffet kontanterne, er ved at den samlede gældsmængde konstant stiger eller ved at pengenes omløbshastighed stiger. Ikke engang gældsafskrivning får den samlede pengemængde til at stige, da det ledsages af en tilsvarende nedskrivning af bankernes egenkapital.

Af samme årsag er systemet utrolig sårbart ifht. deflation (defineret ifht. penge i omløb hos forbrugerne og forretningerne) hvis villigheden til at udlåne penge falder, da den lavere risikovillighed i sagens natur har en selvforstærkende effekt.

Inflation kommer vel af, at pengemængden i samfundet overstiger værdien af den faktiske produktion - eller sagt lidt anderledes når efterspørgslen overstiger den faktiske produktion, så vil det føre til prisglidning - eller sagt lidt anderledes en masse mennesker med penge på lommen der efterspørger bestemte varer burde få priserne til, at stige.

Det er selvfølgelig alt for simpelt udtrykt her, men historien har dog vist eksempler på, at det at lade seddelpressen rulle har medført inflation.

Bankerne skaber vel ikke penge når de giver kreditter eller lån - eller gør de? Man må vel forudsætte, at de penge der bliver skabt bliver det ud fra en antagelse af værdier i markedet. Men så vidt læses så skulle Aaron Sahr også skrive, at systemet ikke er helt sundt.

Marx sonderede mellem produktivt og ikke-produktivt arbejde ud fra en sondering af om der faktisk blev skabt merværdi.

I en hver anden sammen sammenhæng der ville man kigge skeptisk til folk der opfandt værdier ud af den blå luft, som værdi ikke skabes ud af det rene ingen ting.

Men det skal selvfølgelig ikke kunne udelukkes, at de som arbejder i den finansielle sektor er de rene troldmænd.

Værdier eller penge der bliver skabt ud af faktisk produktion kan vel let føre til problemer - og det gør det jo også fra tid til anden, som vi endnu ikke har glemt finanskrisen, hvor den finansielle sektor både gav lån og rodede med kredit ratings der ikke holdt vand

Og så skulle der stå, at værdier der ikke bliver skabt ud af faktisk produktion let kan føre til problemer. Blot for forståelsens skyld :-)