Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny bog: Sådan diskuterer du høfligt – uden at gøre debatten tandløs

To universitetsfilosoffer har skrevet en bog om, hvordan vi bør omgås hinanden i politiske debatter. Med skyhøje idealer vil de bevare pladsen til ophedede diskussioner og samtidig slå et slag for hæderlighed
Moderne Tider
26. september 2020
Ligesom Koch minder Aikin og Talisse os om, at hvis vi skal håndtere de politiske spændinger mellem mennesker bedst muligt, må vi hver især engagere os hæderligt i demokratiet og den politiske samtale.

Ligesom Koch minder Aikin og Talisse os om, at hvis vi skal håndtere de politiske spændinger mellem mennesker bedst muligt, må vi hver især engagere os hæderligt i demokratiet og den politiske samtale.

Scanpix Danmark

I vores dagligdag behøver vi blot at åbne avisen eller tænde for fjernsynet for at erfare, hvor bittert og fjendtligt mennesker strides politisk verden over. Det er næppe noget nyt fænomen, men skeler man til den politologiske forskning, står det klart, at vi befinder os i en tid, hvor den politiske polarisering tager til. Borgere splittes op i skarpe modsætninger, og fjendtligheden vokser. Det gælder ikke kun ude i verden. Der eksisterer også »en betydelig grad af politisk polarisering i Danmark«, sådan som tidsskriftet Økonomi & Politik kunne konstatere i et særnummer om emnet sidste år.

Scott F. Aikin og Robert B. Talisse: ’Political Argument in a Polarized Age’.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Var det blot en politiseret tid, men det er det jo ikke, det er en ideologiseret tid, hvor det, der i menneskehedens erfaringstunge forløb er blevet identificeret som synd, nu ophøjes til den største dyd - imod menneskers simple interesser.

Steinar A. Klock

Akkompagnert av "sosiale mediers inntogsmarsj" steg polariseringen i samfunnsdebatten til uante høyder. Dog med det ene særpreget - at debatten ikke lenger besto av kunnskapsbaserte argumenter - men i all hovedsak styrt av følelser og ukvemsord; og populistiske politikere (værhaner) som orienterer seg etter siste status på twitter eller facebook.
Fremtidens antropologer vil nok fastlå at den, datidens samfunnsorden endret seg radikalt med fremveksten av sosiale medier!
Beste hilsen Steinar