Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Ny bog: Som tyngdekraften bøjer lyset, bøjer magthaverne tiden efter deres politiske vilje

Den engelske historiker Christopher Clark har skrevet en fremragende bog om såkaldt kronopolitik. Her undersøger han, hvad der sker, når tidsfornemmelsen og opmærksomheden på tid filtreres gennem en magtstruktur eller en magtfuld person
Moderne Tider
26. september 2020
I kapitlet om Bismarck – der er bogens bedste – veksler Clark elegant mellem skakkens kulturhistorie og Bismarcks kronopolitik. Bismarck fremhævede ofte lighederne mellem politik og skak, og netop på Bismarcks tid gennemgik skak en udvikling, der åbnede for sammenligninger med større magtspil.

I kapitlet om Bismarck – der er bogens bedste – veksler Clark elegant mellem skakkens kulturhistorie og Bismarcks kronopolitik. Bismarck fremhævede ofte lighederne mellem politik og skak, og netop på Bismarcks tid gennemgik skak en udvikling, der åbnede for sammenligninger med større magtspil.

The Print Collector

Så travlt har vi vel heller ikke? Kan vi ikke træffe den her beslutning senere, når vi ved mere? Tænk hvis Mette Frederiksen den 11. marts, dagen før nedlukningen af samfundet, havde tænkt sådan.

Hvem ved, måske man burde have haft mindre travlt, måske man burde have haft mere travlt. Det må tiden vise, som man siger.

Den 10. marts havde tiden ikke så meget at sige om, hvad der måtte gøres, det eneste tiden tilbød, var en stærk fornemmelse af akuthed – af, at noget måtte gøres. Den gav ingen præcise anvisninger på de rette beslutninger. Og hvis ikke tiden af sig selv siger, hvad man skal gøre, måske man kan skubbe til den for at få den til at sige, hvad man ønsker? Politikere kæmper blandt andet om, hvad det er, tiden vil vise.

Den engelske historiker Christopher Clark har skrevet en bog om netop det emne. Magten bøjer tiden, som tyngdekraften bøjer lyset, siger Clark. I værket Time and Power spørger han, hvad der sker, når tidsfornemmelsen og opmærksomheden på tid filtreres gennem en magtstruktur eller en magtfuld person.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her