Læsetid: 3 min.

Renæssancen indvarslede en radikal ændring i vores forståelse af, hvad viden er

Amerikanske Victoria Kahn viser os renæssancens betydning for den moderne kunstforståelse. Og at forkromede teorier om det litterære som en uforanderlig og evig størrelse kun holder, indtil man får dem efterprøvet på det historiske materiale
Victoria Kahn kalder i sin bog Thomas Hobbes’ ’Leviathan’ fra 1651, der ellers typisk læses som politisk filosofi, for et litterært mesterværk.

Victoria Kahn kalder i sin bog Thomas Hobbes’ ’Leviathan’ fra 1651, der ellers typisk læses som politisk filosofi, for et litterært mesterværk.

Mary Evans Picture Library

3. oktober 2020

Victoria Kahn har i mange år været en autoritet inden for studiet af renæssancen og den tidlige moderne periodes litterære kultur. Hendes forskning placerer sig et sted mellem politisk teori, historie og litteraturvidenskab, og netop denne tværfaglighed har altid været en af hendes store styrker.

Med sin nye bog, The Trouble with Literature, der er baseret på de såkaldte ’Clarendon Lectures’ fra 2017, forsætter hun denne tendens.

De seks forelæsninger drejer sig om det svært oversættelige literariness. Altså det, der er litterært ved litterære værker. Hendes pointe er, at det litterære i renæssancen ikke lader sig begrænse til det, vi i dag ville kalde litteratur. I stedet betegner det litterære en kompleks relation mellem evnen til at skabe og til at overbevise.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu