Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

En filosofisk bredside mod rationalister og højrepopulister

Det er ikke humaniora-discipliner som dekonstruktivisme og hermeneutik, der banede vej for Trump-æraens ’alternative facts’. Den højrepopulistiske drejning skyldes snarere »rationalister« og andre »neoliberale« forsvarere af status quo, som forhindrer en nødvendig omfortolkning af verden, skriver filosoffen Santiago Zabala i ny bog
Daværende rådgiver Kellyanne Conway introducerede i 2017 begrebet alternative facts i et tv-interview, efter at Trump-administrationen blev beskyldt for at lyve om antallet af deltagere til indsættelsesceremonien for Donald Trump.

Daværende rådgiver Kellyanne Conway introducerede i 2017 begrebet alternative facts i et tv-interview, efter at Trump-administrationen blev beskyldt for at lyve om antallet af deltagere til indsættelsesceremonien for Donald Trump.

Nicholas Kamm

Moderne Tider
17. oktober 2020

I visse kredse er det efterhånden blevet ukontroversielt at påstå, at en særlig type intellektuelle ret beset er hovedansvarlige for det, den borgerlige debattør og forfatter Helen Pluckrose i en famøs artikel fra Areo Magazine har omtalt som intet mindre end ødelæggelsen af Vesten.

I den danske debat-andedam har blandt andet Liberal Alliances Henrik Dahl fremturet med en lignende kritik – allersenest i sin dugfriske debatbog Den sociale konstruktion af uvirkeligheden. Dahl har for eksempel skudt de såkaldt poststrukturalistiske og identitetsteoretiske skoler i skoene, at de gøder jorden for sådan noget som usaglig vaccinationsskepsis og undergraver universitetet som en institution, der skal forsvare »rationalitet, logik, [og] respekt for kendsgerninger«.

Det bliver hurtigt klart for læseren af filosoffen Santiago Zabalas nye bog Being at Large, at Zabala dårligt kunne være mere uenig med folk som Pluckrose og Dahl.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her