Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Skriftkulturens historie – tænkningen som håndens værk

Skriften skænker menneskeheden en eksternaliseret hukommelse, der er kollektiv, kulturel og slidstærk. Marie Møller Kristensens tværvidenskabeligt funderede skrifthistorie er ikke bare samtidskritisk og oplysende, men også smittende og velskrevet
I ’SKRIFT – fra billeder til bits’ ser Marie Møller Kristensen på skriftens kulturhistorie. De ældste skriftsystemer blev til for cirka 5.000-6.000 år siden i Ægypten og Mesopotamien – her er det hieroglyffer fra Kongernes grav ved Theben (nutidens Luxor).

I ’SKRIFT – fra billeder til bits’ ser Marie Møller Kristensen på skriftens kulturhistorie. De ældste skriftsystemer blev til for cirka 5.000-6.000 år siden i Ægypten og Mesopotamien – her er det hieroglyffer fra Kongernes grav ved Theben (nutidens Luxor).

Moderne Tider
24. oktober 2020

Skrivning er en hukommelsesstøtte, og skriften et redskab til at lagre, sprede og henvise til tegn. Det er uomtvisteligt. Men mennesket tænker også, når det skriver. Tankerne bliver til ved at blive skrevet frem. Filosoffen Martin Heidegger betegner »tænkning som hånd-værk«, og forstår »den egentligt handlende hånd« som den skrivende hånd.

Når mennesket eksternaliserer sin hukommelse via skriften, udvides den kolossalt, samtidig med at mennesket aflastes. Historisk set er yderliggørelsesteknikkerne både mangfoldige og forskelligartede Nutidens menneske behøver ikke at huske alt, hvad der er vigtigt i og for dets liv. Biblioteker kan besøges, bøger lånes og læses, og der kan både søges i databaser på nettet og udformes ’klassiske’ huskelister. Men samtidig kan den bekvemme og øjeblikkelige adgang til de skriftlige hukommelseslagre komme til at overtage, erstatte og i vor tid måske ligefrem risikere at overflødiggøre den individuelle evne til at huske.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her