Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Al magt til folket, men på visse betingelser

Vil man dykke dybere ned i den rolle, ideer om folkets magt og demokrati spiller i vores politiske selvforståelse, kan man med fordel læse Sandra Leonie Fields studie af 1600-talstænkerne Spinoza og Hobbes. De har mere til fælles, end de har ry for
Moderne Tider
21. november 2020

Det er vist ukontroversielt at påstå, at besyngelsen af demokratiet udgør en mere eller mindre fast bestanddel af den politiske skåltale. Men når nu forestillingen om folkestyret spiller så afgørende en rolle i vores moderne bevidsthed, er det oplagt at spørge sig selv, hvad der kan menes med både ’folk’ og ’styre’. Det er netop, hvad Sandra Leonie Field gør i bogen Potentia – Hobbes and Spinoza on Power and Popular Politics.

Magtens grundlag gentænkes

Som titlen antyder, tager Field sit udgangspunkt i et studie af det 17. århundredes fremmeste politiske tænkere: Baruch Spinoza og Thomas Hobbes. Valget af disse to er ikke tilfældigt, selv om deres politiske filosofi i håndbogsudgave adskiller sig ikke så lidt fra hinanden.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her