Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

De er en del af kultureliten, de taler om coronakrisen, og de leverer en ufrivillig selvsatire

Det kniber med dybden i tysk samtalebog om coronakrisens konsekvenser. Til gengæld leverer forfatterne bag bogen en morsom – men utilsigtet – parodi på den kulturelle elites overfladiskhed
Når Ferdinand von Schirach og Alexander Kluge fremfører deres synspunkter, er det oftest med henvisning til en eller flere af historiens store ånder. Blandt andre paven. Og Voltaire og Nietzsche og  Habermas og Mann og ...

Når Ferdinand von Schirach og Alexander Kluge fremfører deres synspunkter, er det oftest med henvisning til en eller flere af historiens store ånder. Blandt andre paven. Og Voltaire og Nietzsche og  Habermas og Mann og ...

Alessandra Tarantino

Moderne Tider
14. november 2020

Tidligere på året, den 30. marts, sad to tyske intellektuelle og drøftede den aktuelle coronasituation. Det gjorde de via en onlinechat-tjeneste, og deres refleksioner blev efterfølgende udgivet som en lille lækker samtalebog på forlaget Luchterhand. Bogen indtog fluks førstepladsen på ugemagasinet Der Spiegels bestsellerliste over fagbøger, og dér ligger den stadig i top ti, 26 uger efter udgivelsen.

Trotzdem (Trods alt) er skrevet af Ferdinand von Schirach og Alexander Kluge. De er begge uddannede jurister og har begge flere hæderkronede skønlitterære værker bag sig. Kluge har tillige haft stor succes som filmskaber, mens Schirach er slået internationalt igennem som dramatiker. De to forfattere hører kort sagt til Tysklands absolutte kulturelite.

Schirach og Kluge kredser i deres samtale om, at coronavirussen har bragt os frem til begyndelsen af en ny tid, og at både »det strålende og det skrækkelige« nu fremstår muligt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her