Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Opstanden, der indvarslede enden på slaveriet

Nogle gange er det bedste, der kan ske for oprør, at lederne mister kontrollen over det, de satte i gang. Fremragende ny bog fortæller den spændende og vigtige historie om de slavegjorte sukkerarbejderes opstand i Jamaica i 1831
Moderne Tider
7. november 2020

Da den slavegjorte Samuel Sharpe i efteråret 1831 begyndte at organisere et oprør mod det jamaicanske kolonistyre, var planen at gennemføre en strejke, der skulle lamme øens profitable sukkerproduktion og afskaffe slaveriet. Dagen efter jul skulle alle simpelthen sætte sig ned og nægte at arbejde. Det var vigtigt for Sharpe, at protesten ikke skulle være voldelig.

Men allerede fra begyndelsen var begivenhederne ude af Sharpes kontrol. Oprørerne begyndte at sætte ild til plantagerne, der med sine tørre marker, store trækonstruktioner og lagre af tørrede sukkerrørsblade taknemmeligt tog imod en gnist. Efter et par nætter stod store dele af området omkring Montego Bay på det nordøstlige Jamaica i flammer, og de lokale myndigheder måtte i panik tilkalde militære forstærkninger.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her