Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Splittelsen i Europa handler nok så meget om kollektiv psykologi som ideologi

Efter 1989 skulle Europa genforenes, kontinentet på ny blive ét. I dag synes Øst- og Vesteuropa mere splittet end i årtier. Hvordan er det sket? En ny, rosværdig antologi undersøger øst-vest-delingens årsager
I 2009 fejredes tyveåret for murens fald og østblokkens sammenbrud med den stort anlagte ’Frihedens Fest’. Ti år senere, ved trediveårsjubilæet, var fejringerne noget mere afdæmpede. To kriser, finanskrisen og flygtningekrisen, havde sat skel mellem øst og vest – eller tydeliggjort et uindfriet genforeningsløfte fra 1989-revolutionerne.

I 2009 fejredes tyveåret for murens fald og østblokkens sammenbrud med den stort anlagte ’Frihedens Fest’. Ti år senere, ved trediveårsjubilæet, var fejringerne noget mere afdæmpede. To kriser, finanskrisen og flygtningekrisen, havde sat skel mellem øst og vest – eller tydeliggjort et uindfriet genforeningsløfte fra 1989-revolutionerne.

Felipe Trueba

Moderne Tider
2. januar 2021

I 2009 fejredes tyveåret for Murens fald og østblokkens sammenbrud. I Berlin, festlighedernes midtpunkt, havde man længe forberedt sig på ’Frihedens Fest’. Foruden udendørskoncerter, faldende mur-dominobrikker, et fyrværkerishow og meget andet spektakulært, kunne man opleve Mikhail Gorbatjov, Sovjetunionens sidste generalsekretær, og hans vestlige modstykker, George H.W. Bush og Helmut Kohl, causere muntert på scenen i Friedrichstadtpalast.

Blandt festdeltagerne var også politiske ledere fra Ungarn, Polen, Rusland, Tyskland, Frankrig og USA. Splittelsen mellem Øst- og Vesteuropa syntes ovre – overvundet. Som en kollektiv erindring, en fortid, vi europæere kunne se tilbage på i samdrægtighed.

Ti år senere, ved trediveårsjubilæet, tog det sig anderledes ud. Fejringerne var noget mere afdæmpede. To kriser, finanskrisen og flygtningekrisen, havde sat skel mellem øst og vest – eller tydeliggjort en overset deling; et uindfriet genforeningsløfte fra 1989-revolutionerne.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

At erklære kapitalismen som den store sejer herre efter Sovjet Unionen og efterfølgende murens fald er menneskelighedens største tragedie i historien og viser alle de fejl og mangler, samt mangel på intelligens mennesket består af.

Øv øv øv. En kæmpe chance blev spildt p.g.a. de forkerte mennesker ved magten i i særdeleshed vesten. Grådighed og magt arrogance bliver menneskelighendens endelige.