Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Verden er ligeglad med os, og optimisme er bare udtryk for angst, mener amerikansk filosof

Den amerikanske filosof Eugene Thacker har skrevet en pessimistisk bog om pessimisme. Den lægger i lidt for høj grad op til, at læseren nyder sit eget sortsyn
Vi måler, hvilke lande, grupper og individer, der er mest lykkelige, og vi føler et ansvar for at vise hinanden, ikke mindst på de sociale medier, at her går det godt, her bager vi surdej.

Vi måler, hvilke lande, grupper og individer, der er mest lykkelige, og vi føler et ansvar for at vise hinanden, ikke mindst på de sociale medier, at her går det godt, her bager vi surdej.

Kasper Heden Andersen

Moderne Tider
2. januar 2021

Ifølge den franske filosof Alain Badiou er optimisme en filosofisk pligt. Hvis man som filosof ikke er optimistisk, adskiller man sig ikke fra det, der i forvejen er, og så er man egentlig overflødig.

Det memo har Eugene Thacker tydeligvis ikke modtaget, og hans bog Infinite Resignation er så pessimistisk, at den oprigtig talt næsten fortjener en trigger warning.

Thacker er professor i medievidenskab ved The New School for Social Research i New York og associeret med den forholdsvis nye filosofiske strømning, der går under navnet spekulativ realisme.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvorfor skal selv det mindste kvæk fra en hvilken som helst amerikansk intellektuel have spalteplads i Inf.? Sker der let ikke noget i Italien, Gambia, Argentina eller Papau m.fl.
Udvælgelsen af hvilke bøger der får omtale i Moderne Tider er i stigende grad provinsiel. DK, USA og til nød Tyskland, men så er det også slut.
Tag dog og se lidt længere, og I vil opdage at verden er en hel del større end hvad der sker i de nævnte tre lande.
Tænk, at det er nødvendigt, at fortælle Inf den slags, men næppe overraksende med en chefredaktør, hvis udvalg af udenlandske medier begrænser sig til NYT, Guardian og Wired..

Klaus Schwab, Bjørn Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

hmm jeg har i mange år ment der slet ikke kommer noget brugbart ud af amerikansk ( USA ) "kultur"
da landet er så gennemsyret af virkelig dårlige ideer, ( og ja jeg har været der selv og oplevet det ) at man skal være ufatteligt selektiv for at finde noget med kvalitet, og på mig virker det tillige som om man bevidst vælger det mest elendige USA har at byde på,
se bare på apple som laver nogle temmelig ringe men til gengæld alt for dyre telefoner, de går som varmt brød,
og harley davidson er jo ikke ligefrem de mest avancerede eller driftsikre motorcykler, men de er hundedyre, så de er også vældig populære,
og det værste USA har at byde på er deres underholdning som for 95%s vedkommende sælger idioti i stor målestok, actionfilm som er rene reklamer for vold og våben,
musik som er facade, selvovervurdering og bad attitude for det meste,
men lige på musikområdet er der faktisk af og til noget af kvalitet at hente,
men jeg synes vi først og fremmest vælger alt det dårlige, hvilket vel også kommer til udtryk her, jeg er sikker på der findes klogere og mere gavnlige filosofiske bøger fra USA, for jeg ved jo godt at selv i USA findes kvaliteten, sikkert faktisk på alle områder, den bliver bare helt overdøvet af den ( bla via google ? ) massivt markedsførte dumhed.

Spot on Jan - Jeg ville helt afgjort ikke undvære Miles Davis, Muddy Waters og Wm. Faulkner + lidt mere, men resten...!

Steffen Gliese

Hvis resten af planeten ønsker at anlægge et andet perspektiv på eksistensen, skal den være så hjertelig velkommen til det - måske den ligefrem kan finde et forlæggermenneske, der vil udgive den.

Hvor søren blev Camus af?