Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Til forsvar for den jordiske stad

Den store kristne tænker og kirkefader udfoldede i sit berømte værk ’Om Guds stad’ en vigtig, positiv bestemmelse af det politiske fællesskab, lyder argumentet i en ny bog
Miniature  fra ’De civitate Dei’ – fra Royal Library, Belgien, Bruxelles.

Miniature  fra ’De civitate Dei’ – fra Royal Library, Belgien, Bruxelles.

Album / Fine Art Images

Moderne Tider
16. januar 2021

Uagtet hvor mange revisioner, den vestlige kanon måtte gennemgå, vil Augustins De civitate Dei (på dansk: Om Guds stad) nok forblive en del af den noget tid endnu. Ganske få andre værker har nemlig spillet en lige så afgørende rolle for vores traditions forståelse af religion, politik og historie som Augustins hovedværk.

Ligeledes er der ikke mange andre værker, der er blevet kommenteret i samme omfang.

Det nyeste skud på stammen, Veronica Roberts Ogles Politics and the Earthly City, kommer da heller ikke til at revolutionere forskningen, men udgør et solidt bidrag til en allerede anselig mængde nyere litteratur. Ogles Augustin er en velmenende af slagsen, til tider næsten omgængelig, og selv om denne udlægning nogle gange klinger lidt falsk, er der mange fine indsigter at hente i bogen.

Hvad betød Roms fald?

Det var dramatiske omstændigheder, der fik Augustin til at påbegynde sit mastodontværk. Da Rom faldt i 410 e.v.t, var det ikke blot en by blandt andre, der blev rendt over ende af horderne fra nord, men selve verdens centrum.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her