Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Mennesket er bedre end sit rygte, skriver hollandsk stjernehistoriker i ny bog

Den hollandske historiker Rutger Bregman har sat sig for at bevise, at mennesket dybest set er et hjælpsomt og sympatisk dyr. Hans bog ’Humankind – A Hopeful History’ er en tiltrængt læseoplevelse. Ikke mindst fordi Bregman faktisk præsenterer seriøse argumenter for sit glædelige budskab
Vi opfører os faktisk ikke horribelt – men tværtimod hjælpsomt – under for eksempel bombardementer og oversvømmelser. Her hjælper en Black Lives Matter-demonstrant en tilskadekommen moddemonstrant under protester i London.

Vi opfører os faktisk ikke horribelt – men tværtimod hjælpsomt – under for eksempel bombardementer og oversvømmelser. Her hjælper en Black Lives Matter-demonstrant en tilskadekommen moddemonstrant under protester i London.

Dylan Martinez

Moderne Tider
9. januar 2021

Den blot 32-årige Rutger Bregman er ved at have etableret sig som en offentlig intellektuel af international kaliber. Opmærksomheden omkring den unge hollænder tog allerede fart for fire år siden i forbindelse med den engelske oversættelse af Utopia for Realists, hvori populærhistorikeren taler for værdien såvel som realiserbarheden af ’utopiske’ ideer som universel borgerløn, åbne landegrænser og en 15 timers arbejdsuge.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

Apropos: Mennesket er bedre end sit rygte

Nye fantastiske jobmuligheder i 2021
F.eks. som Afspritter af Legetøj og Soveposer hos Børnehuset Lauggården i Gladsaxe. Ansøg inden 11. januar. Du skal – uforklarligt – være »nærværende, smilende, positiv og engageret« i dit nye lortearbejde.

politiken.dk/ibyen/klummer_ibyen/listen/art8055037/M%C3%A5-man-nu-ikke-engang-stikke-en-praktikant-en-lussing-og-g%C3%A5-i-seng-med-hende-Det-er-da-bare-almindelig-h%C3%B8flighed

Tak, Lars Dalager, for din utvetydige, opbakning til dem, der rydder op efter dine og andres børn. Og tak for dit eksplicitte og nuancerede sprogbrug i i beskrivelsen af deres samfundsindsats, også selvom den jo ikke, er på noget nær dit eget niveau.

Mennesket er først og fremmest et 'socialt dyr'. Vi opfører primært efter de normer, som vi deler med den gruppe/ de grupper, vi er en del af. Internt er vi fredelige, empatiske, tillidsfulde og hjælpsomme, men eksternt - overfor andre grupperinger - er vi det ikke nødvendigvis. Vi har en ubehagelig evne til at opfatte fremmede som 'ikke menneskelige', som nogle der ikke fortjener vores tillid eller hjælpsomhed, men som tværtimod er den trussel mod os. Civilisationsprojektet går ud på, at udbrede den gruppefølelse, som vi alle rummer, til at omfatte ikke kun den nære gruppe, vi er en del af (familien, arbejdspladesen, nationen), men til at omfatte hele menneskeheden.
Problemet er at så længe ikke alle arbejder på det vil der være grupper som saboterer projektet ved at opfører sig aggressivt og gruppe egoistisk.
Så jeg ved ikke om det nogensinde vil lykkes