Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Vaccine kan ikke løse den demokratiske krise

Coronaepidemien synliggør vores samfunds patologiske socioøkonomiske tilstand, og den eneste medicin er en revitalisering af demokratiet, skriver den franske filosof Barbara Stiegler i en lille, men slagfærdig ny bog
Barbara Stiegler ser en række af de franske restriktioner som autoritære påbud, der deaktiverer befolkningens kritiske sans og dermed udvander demokratiet.

Barbara Stiegler ser en række af de franske restriktioner som autoritære påbud, der deaktiverer befolkningens kritiske sans og dermed udvander demokratiet.

Francios Nascimbeni

Moderne Tider
23. januar 2021

Det er velkendt, at etniske minoriteter, ældre, kronisk syge og fattige rammes hårdest af coronavirus. Nogle vil måske også vide, at ordet pandemi kommer af det græske pan-demos og betyder overalt blandt folk. Den franske filosof Barbara Stiegler drager af disse informationer den konklusion, at COVID-19 ikke er en pandemi. I De la démocratie en pandémie skriver Stiegler, at COVID-19 er en syndemi – et begreb udviklet af den medicinske antropolog Merrill Singer, som trækker på ordet ’synergi’ for at pege på, hvordan krisens sociale og medicinske aspekter er tæt sammenvævede.

Der er altså tale om en epidemi, der skyldes social ulighed og en økologisk krise.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lillian Larsen

Jeg har også svært ved at se nogen nytte af disse udgangstilladelser og masker udendørs, bortset fra situationer hvor afstanden kan være svær at opretholde.
At vænne folk til at følge den slags påbud fratager dem deres dømmekraft. Alt kommer til at handle om reglerne, som var de trylleformularer.
Så handler det ikke længere om at undgå at blive smittet med covid, men om at indordne sig eller gøre oprør. Mig og min frihed i stedet for fællesskabet.

Henning Kjær

Det er med vaccinationer som med mange af andre af livets forhold, vi, de velbjergede, tager de fleste af goderne. Det er derfor sult og elendighed ikke fordeles lige i verden. Vi kæmper alle om de gode muligheder.
Verden kunne spares meget elendighed og sygdom hvis vi vaccinerede alle børn mod lunngebetændelse. Det har været kendt som en mulighed i mange år. Det koster sandsynligvis flere liv årligt i hele verden, end corona.