Videnskab
Læsetid: 4 min.

Ny bog giver et godt indblik i videnskabens udfordringer, men negligerer den videnskabelige bredde

Astrofysiker Anja C. Andersen leverer i sin nye bog et godt overblik over aktuelle universitetsproblemer, men mangler blik for videnskabernes mange roller og effekter i samfundet
Der en elementær interesse for astrofysikken, som ikke er blevet mindre af den aktuelle ekspedition til Mars. Men videnskab er meget mere end det

Der en elementær interesse for astrofysikken, som ikke er blevet mindre af den aktuelle ekspedition til Mars. Men videnskab er meget mere end det

Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
27. februar 2021

Anja C. Andersen er astrofysiker ved Københavns Universitet og kendt som en fremragende populær formidler af sit fag. I den foreliggende pamflet, Hvad skal vi med videnskaben?, hæver hun blikket over universiteternes aktuelle status og vier sit kommunikative talent til kort at skitsere en række påtrængende problemer for de videnskabelige institutioner.

Forskningens offentlige finansiering er aktuelt i en lavkonjunktur på grund af de mangeårige to procents grønthøsterbesparelser i Danmark og nedskæringer af EU’s forskningsmidler, og forude venter yderligere nedgang på grund af det coronabetingede svind i BNP.

Givet den ny forståelse af forskningens vigtighed, som Andersen ser coronakrisen bidrage med hos mange, taler hun stærkt for en forøgelse af de statslige forskningsmidler. Hun argumenterer med, at samfundsmæssig og teknologisk innovation på mange punkter skyldes forskningen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her