Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Slovensk filosof: Mennesket er ikke engang herre over sin egen egoisme

Kapitalismen er lykkedes med at sætte menneskets dødsdrift i system, argumenterer den slovenske filosof Samo Tomsic
Samo Tomsic afviser enhver forestilling om et grundlæggende egoistisk menneske, der frit stræber efter sin tilfredsstillelse, fritid og ferien til Lanzarote. Nej, mennesket er så lidt herre i eget hus, at det ikke engang er herre over sin egen egoisme. Det er dødsdriften, som står for den primære egoisme.

Samo Tomsic afviser enhver forestilling om et grundlæggende egoistisk menneske, der frit stræber efter sin tilfredsstillelse, fritid og ferien til Lanzarote. Nej, mennesket er så lidt herre i eget hus, at det ikke engang er herre over sin egen egoisme. Det er dødsdriften, som står for den primære egoisme.

Holger Leue

Moderne Tider
20. februar 2021

Den slovenske filosof Slavoj Zizek er efterhånden et velkendt navn herhjemme og vel nærmest en husfilosof på nærværende dagblad. Men flere fremragende filosoffer er kommet ud af den såkaldte slovenske skole, der sammentænker Freuds og Lacans psykoanalyse med filosofi i traditionen fra blandt andre Hegel og Marx.

Skolens nye superelev er Samo Tomsic, der betragter psykoanalysen som grundlæggende antikapitalistisk, og Freud som en politisk tænker på højde med Marx. I sin seneste bog The Labour of Enjoyment (2019) argumenterer Tomsic for, at det er menneskets dødsdrift, der sidder fast i kapitalismens maskine, og at det er psykoanalysen, der viser os, hvad det vil sige at slippe fri.

Pligten til at nyde

»Man må yde, før man kan nyde,« lyder et gammelt ordsprog.

På den ene side har vi altså arbejde og pligt, på den anden side har vi fritid, nydelse og ferien til Lanzarote. Gemt i denne populære dualisme finder vi også den kulturelle kongstanke, at nydelse altid er noget, mennesket frit stræber efter.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for dette glimrende og brugbare perspektiv; alt for ofte strander politisk debat på rigide, ensidige og statiske forståelser af mennesket(s psykologi).

Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar