Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Tysk filosof ser en vej ud af udbytningen, men farer vild i naturromantikken

Protestbevægelser som #MeToo, Black Lives Matter og Extinction Rebellion viser vejen mod en fredelig revolution i den maksimale udbytnings tidsalder, hævder den tyske filosof Eva von Redecker i en vild og naturromantisk bog, der er mere poetisk end velargumenteret
En Extinction Rebellion-aktivist forskanset i et træ i det centrale London i protest mod anlæggelsen af en højhastighedbane i sidste weekend. Det er i den type bevægelse, Eva von Redecker ser vejen til en fredelig revolution.

En Extinction Rebellion-aktivist forskanset i et træ i det centrale London i protest mod anlæggelsen af en højhastighedbane i sidste weekend. Det er i den type bevægelse, Eva von Redecker ser vejen til en fredelig revolution.

Toby Melville / Ritzau Scanpix

Moderne Tider
6. februar 2021

»Det sikre er ikke sikkert. Sådan som det er, forbliver det ikke.«

Den tyske digter Bertolt Brecht tænkte næppe på økologiske katastrofer, patriarkalsk undertrykkelse eller racisme, da han skrev disse linjer. Alligevel udgør de et glimrende udgangspunkt for kampskriftet Revolution für das Leben – Philosophie der neuen Protestformen (Revolution for livet – De nye protestformers filosofi), skrevet af den unge tyske filosof Eva von Redecker, der er vokset op på et økologisk landbrug i Slesvig-Holsten, og siden har skabt sig et navn som filosof ved Humboldt Universitetet i Berlin.

Hun har ret: Selvfølgelig kan menneskeheden ikke fortsætte den nuværende fossile fest, massedrabet på biodiversiteten eller udbytningen af menneskelige ressourcer. Ej heller de sociale skævvridninger eller den strukturelle racisme og kvindeundertrykkelse.

Men Redecker er overbevist om, at vi kan undgå den store nedsmeltning med en »revolution for livet«, der allerede viser sig som små lysglimt i bevægelser som Fridays For Future, Extinction Rebellion, Black Lives Matter, #MeToo og Ende Gelände, der kæmper mod kulkraften.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her