Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Britisk filosof prøver at vise vejen til en grøn hedonisme

Vi kan både leve mere bæredygtigt og frydefuldt, hvis vi gentænker hedonismebegrebet og ideen om det gode liv, skriver den britiske filosof Kate Soper i en sympatisk, men også noget uklar bog
Organisationen World Naked Bike Ride afholdt forleden en international happening, der skal fremme brugen af cyklen som transportmiddel i stedet for fossile transportmidler. Ifølge Soper kan vi leve et mere bæredygtigt liv ved at rejse langsomt. Med tog, til fods eller på cykel skal vi absorbere omgivelserne, nyde landskabernes og byernes gradvise forandringer.

Organisationen World Naked Bike Ride afholdt forleden en international happening, der skal fremme brugen af cyklen som transportmiddel i stedet for fossile transportmidler. Ifølge Soper kan vi leve et mere bæredygtigt liv ved at rejse langsomt. Med tog, til fods eller på cykel skal vi absorbere omgivelserne, nyde landskabernes og byernes gradvise forandringer.

Rodger Bosch

Moderne Tider
3. april 2021

Den er lille af omfang, Kate Sopers Post-Growth Living, bare knap 200 sider. Dens ærinde er ikke desto mindre at hjælpe en grøn kulturrevolution på vej. Intet mindre. Det er både rimelig enkelt og ret uoverskueligt. Enkelt for så vidt angår konstateringen af problemet – vores forbrug ødelægger kloden – og den påkrævede forandring. Uoverskueligt, når det gælder konsekvenserne af den revolutionære tankegang: Vi skal revolutionere vores livsstil og forbrugskultur som sådan, ikke bare ændre, hvad vi køber, men også hvad vi grundlæggende synes er godt, skønt og nydelsesfuldt. Det er lidt af en opgave. Og den skal ikke, skriver Soper, løses ved hjælp af askese, bebrejdelser eller afkald – det redder os ikke. Nej, glæde, nydelse og fryd skal være revolutionens drivkraft.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Grundproblemet (emnet) eksisterer: Hvordan kommer vi til at elske det, der er bedst for os og gavner os på længere sigt frem for tilfældige lokkerier?

Da jeg var barn i 40’erne fik vi tit en suppe kogt på gule ærter. Sund, men svær at få ned.
Da vi levede på savannen var søde frugter sjældne. I dag er der sukker i alt. Derfor skal vi kunne sige nej, og gør vi ikke det, går det galt. Det er den balance, vi skal lære nu, men når vi har en reklameindustri til at lokke os på afveje, går det virkelig galt. Vi skal forbyde lokkeriet, så det er en større politisk bevidsthedsændring, vi skal igennem. Politikerne skal kunne modstå vræleriet fra både plageånder og deres udnyttere, og så er der ikke mange tilbage, til at stemme på en fornuftig folketingskandidat.

Bryder mig ikke om begrebet hedonisme, når det er ansvarsbevidsthed, der er brug for. Hvis vi ikke tør tænke på børnenes fremtid og begrænse os selv, er der intet håb.

Det største bluffnummer er at fortælle, at vi kan forbruge os igennem forbrugskrisen ved grønt forbrug. Vi ser det med vedvarende energi. Den er også enorm energislugende at fremstille, og vi har meget kort tid til at redde Jorden.

Steen Sommer, Erik Winberg, Torben Arendal og Gert Romme anbefalede denne kommentar