Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Filosof tager os på en både velskrevet og irriterende rundtur i hjemløsheden

Filosoffen Ole Thyssen tager livtag med både hjem og hjemløshed i sin nye bog. De på én gang vellykkede og vildt irriterende skriblerier sender læseren ud på en rejse fra fysisk, social og politisk hjemløshed til eksistentiel og filosofisk ditto
Den fysiske hjemløshed er kun den ene af de fem former for hjemløshed, som Ole Thyssen tager en omgang med i sin bog.

Den fysiske hjemløshed er kun den ene af de fem former for hjemløshed, som Ole Thyssen tager en omgang med i sin bog.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
13. marts 2021

En lille bog om hjemløshed indgår som fjerde bog i filosoffen Ole Thyssens (f. 1944) serie af små bøger. Tidligere har han skrevet: Genkendelsens under – En lille bog om iagttagelse (2004), En lille bog om eksistensen (2016) og En lille bog om viljen (2019).

Om disse bøger skriver den produktive professor emeritus fra CBS: »Når bøgerne kaldes små, skyldes det ikke antallet af sider, men at de ser på verden nedefra, med Jegs blik.«

Jeg skrives med stort J, fordi Thyssens bærende tanke- og skrivefigur danner en trekant mellem Jeg, Du og Det. Jeg’et er tomt, men kan fyldes med indhold. Du er Jegs sociale omverden, og Det er Jegs fysiske omverden, inklusive hans krop. Denne trekant, der danner et produktivt og kompositorisk skelet for de små skriverier, bygger på en hjemmerørt og stærkt kompleksitetsreduktiv læsning af Niklas Luhmanns iagttagelsessociologi. Bog fem, seks og syv er sikkert allerede på vej, thi emnerne er udskiftelige.

Under læsningen af Thyssen bog kom jeg bestemt ikke i syv sind, men snarere i to, så ordet må fluks gives videre til to meget divergerende anmelderstemmer.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her