Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Er ideen om frihed racistisk?

Vesten har altid forstået sig selv som frihedens bastion, men hvis man kradser lidt i den ideologiske overflade, opdager man ifølge den amerikanske historiker Tyler Stovall, at den vestlige idé om frihed altid har været et hvidt ideal
Moderne Tider
20. marts 2021
Portræt af Thomas Jefferson, som var med til at nedskrive den amerikanske forfatning.

Portræt af Thomas Jefferson, som var med til at nedskrive den amerikanske forfatning.

AP/Ritzau Scanpix

De atlantiske revolutioner i slutningen af 1700-tallet – først og fremmest den amerikanske og den franske – står for mange som symbolet på opgøret med den feudale verdens forstenede hierarkier og indstiftelsen af den politiske modernitet med en lang række af værdier og idealer, der stadig hyldes i dag: demokrati, fornuft, oplysning, offentlighed, (menneske)rettigheder, lighed, og – måske vigtigst af alt – frihed.

I den amerikanske uafhængighedserklæring fra 1776 slog the Founding Fathers fast, at »alle mennesker er skabt lige, og at de af deres Skaber har fået visse umistelige rettigheder, heriblandt retten til liv, frihed og stræben efter lykke«. Og 13 år senere kunne man i den franske menneskerettighedserklæring læse, at »menneskene fødes og forbliver frie og lige i rettigheder«.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her