Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ny bog til frustrerede Hegel-læsere gør den svære tænker til en guilty pleasure

Intet værk i filosofihistorien fremstår så uigennemtrængeligt for den uindviede som Hegels ’Logikkens videnskab’. Det laver litteraten Patrick Eiden-Offe om på med sin håndsrækning til de fortvivlede
Moderne Tider
3. april 2021

Det tyske sprog er særligt velegnet til at filosofere på, skrev filosoffen G.W.F. Hegel i Logikkens videnskab fra 1812, fordi det indeholder en rigdom af ord, der ikke blot er flertydige, men decideret selvmodsigende. Det klassiske eksempel på et sådant ord i den hegelske terminologi er ’Aufhebung’, det vil sige ophævelse, der på den ene side betyder det at hæve noget op, at ophøje det, og på den anden side betyder opløsning, destruktion.

Ordet gør det muligt at fastholde dobbeltbevægelsen i det dialektiske princip, der udgør grundstrukturen i den hegelske filosofi, nemlig at erkendelsen altid skrider frem som en afkræftelse af en tidligere opfattelse, hvorved noget i denne opfattelse dog samtidig bevares. Men denne tænkning i modsigelsesforhold gør også Hegels tekster notorisk vanskelige at læse, og Logikkens videnskab står som en selvomsluttet monolit i filosofihistorien, fuld af storslåede hemmeligheder, der er forbeholdt de særligt indviede.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her