Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

En opmuntrende historie om den tyske revolutions kyndige ølvomme

Siden den tyske novemberrevolution i 1918 har man særligt diskuteret to spørgsmål: Var det overhovedet en revolution? Og i hvor høj grad var den nye demokratiske republik årsag til nazismens magtovertagelse i 1933? Ny bog forsøger at gøre boet op
Moderne Tider
20. marts 2021
Forsvarsminister Gustav Noske (tv.) og Tysklands første valgte statsleder, Friedrich Ebert, som de tog sig ud på forsiden af Illustrirte Zeitung på indsættelsesdagen.

Forsvarsminister Gustav Noske (tv.) og Tysklands første valgte statsleder, Friedrich Ebert, som de tog sig ud på forsiden af Illustrirte Zeitung på indsættelsesdagen.

Ullstein Bild

Den 21. august 1919, da socialdemokraten Friderich Ebert blev indsat som den første demokratisk valgte præsident for Det Tyske Rige, prydede den største nationale avis, den liberale Illustrirte Zeitung, forsiden med et billede af Ebert og forsvarsminister Gustav Noske.

Billedet var på flere måder usædvanligt. Ebert og Noske bar ikke diplomatfrakke eller jakkesæt, og de var hverken placeret i en velourpolstret lænestol i klunkestil i det symbolske Nationalteater i Weimar, som den konstituerede nationalforsamling var trådt sammen i et halvt år forinden, eller foran det nye demokratiske parlament, rigsdagsbygningen i Berlin.

De stod derimod i vand til omtrent knæhøjde ved søbadet Haffkrug i Travemünde ved Østersøen iført højtoptrukne, næsten identiske, badebukser, der akkurat skjulte deres navler – og ellers intet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her