ny bog
Læsetid: 6 min.

Personlig medicin gør det ikke nemmere at være patient

Din læge, din behandler og det behandlende system skal blive bedre til at forstå netop dig. Det er tanken bag den videnskabelige tendens ’personlig medicin’. I en stor tur gennem genetik, kunstig intelligens, jura, fordelingsteori og videnskabshistorie viser ny bog, hvor komplekst og fyldt med dilemmaer emnet er
Nye medicinske indsigter gør det nemmere at se mønstre i sygdomme, men ikke nødvendigvis nemmere at se den enkelte patient.

Nye medicinske indsigter gør det nemmere at se mønstre i sygdomme, men ikke nødvendigvis nemmere at se den enkelte patient.

Sarah Hartvigsen Juncker

Moderne Tider
6. marts 2021

De fleste har prøvet at tage medicin mod en eller anden lidelse. Nogle er superbrugere, som anvender meget og meget forskelligt, andre tager måske mest hovedpinepiller. Meget af den medicin, vi tager, virker dog ikke.

Det kan være, der slet ikke er nogen effekt, eller også er der en rodet effekt, med lidt forbedring, men måske også lidt forværring. Og nogle gange går det helt galt, så er medicinen værre end sygdommen.

Et helt konkret eksempel er sådan noget som dosering. Når vi køber medicin, er det i forskellige standardstørrelser, og når der doseres, er det ud fra generelle patienttyper eller sygdomsbilleder. Kort sagt så sjusser vi os ofte frem: Prøv med 200 milligram, og hvis det ikke virker, så gå op til 400.

Men hvad nu hvis vi kunne få piller med individuelt doserede virkningsstoffer? En pille designet til den enkelte patient? Det ville ændre, hvad vi forstår ved medicinering, medicinen ville gå fra at være standardiseret til at være personlig.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her