Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Kulturteoretiker prøver at tale masserne til fornuft i ny bog

Vrede og antændte mennesker sætter sig i bevægelse. Kroppe, sanser og følelser arter sig politisk. Lever vi i affekternes tid? Det har kulturteoretiker Henrik Kaare Nielsen skrevet en lærerig, men også ganske affektløs bog om
Folk kan finde på at reagere i affekt, når de føler sig overhørt eller udgrænset, og det har Trump været en mester til at udnytte politisk.

Folk kan finde på at reagere i affekt, når de føler sig overhørt eller udgrænset, og det har Trump været en mester til at udnytte politisk.

Olivier Douliery

Moderne Tider
10. april 2021

Der tegner sig to afsæt for Henrik Kaare Nielsens tankevækkende bog I affekt – Studier i senmoderne politik og kultur – et højaktuelt, teoretisk afklarende og fortættet lille værk, der i den grad forsøger at tyde og forstå samtiden og bringe tidsånden på begreb.

Dels breder højtråbende populistiske og udenomsparlamentariske strømninger af såvel højre- som venstresnoet karakter sig i det kulturelle og politiske landskab. Fra AfD, De Gule Veste og Men in Black til Extinction Rebellion og radikale miljøpolitiske grupperinger.

Folk kan finde på at reagere i affekt, når de føler sig overhørt eller udgrænset. Når de føler sig misforstået og krænket, eller når situationen virker udvejsløs. Grupper af coronatrætte mennesker går på gaden og afbrænder dukker, der symboliserer statsministeren.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

Græder isbjørne over tabt sæl og bliver vores undergang en blodig affære.
DSB køber nye el-tog og de rykker næppe på sol, vind og bio-brændsel.
En CO importerer japanske træer fordi de vokser hurtigst. Til fremtidens bio-forbrændingsanlæg. Vi ved ikke og de forgifter faunaen herhjemme men der er også ligemeget. Han smeder mens jernet er varmt og tænker på sig selv.
Vi er slet ikke ved at ødelægge det meste, vi ødelægger alt.