Filosofi
Læsetid: 5 min.

Ny filosofibog: Alting hænger sammen

F.W.J. Schellings monstrøse ungdomsværk ’Den transcendentale idealismes system’ findes nu på dansk. Værket er en ekstraordinært ambitiøs kraftudladning på 400 sider fra den dengang kun 25-årige Schelling, som det også kræver en ekstraordinær kraftanstrengelse at komme igennem. Men gør man det, møder man en filosofi med relevans for vores tid
Moderne Tider
17. april 2021
Det krævende næsten utilgængelig sprog er en del Schellings udforskning – en nødvendighed.

Det krævende næsten utilgængelig sprog er en del Schellings udforskning – en nødvendighed.

Mary Evans Picture Library

Friedrich Wilhelm Schelling var sølle 25 somre, da Den transcendentale idealismes system blev udgivet i 1800. Ikke desto mindre havde knøsen på dét tidspunkt for længst konsolideret sin status som et household name i samtidens tysksprogede åndsliv.

Schelling havde allerede en håndfuld originale værker på sin purunge samvittighed, og det forekom fuldstændig selvindlysende, at det var ham – og hans værelseskammerat fra studiedagene i Tübingen, G.W.F. Hegel – der nu skulle føre den filosofiske fakkel videre fra J.G. Fichte, som få år forinden havde lanceret den bevægelse, vi i dag kender som den tyske idealisme.

Den er mest af alt at forstå som et storstilet faderopgør med oplysningsfilosoffen Immanuel Kant, hvis revolutionering af tænkningen idealisterne både forsøger at fortsætte og samtidig transformere totalt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

Stor tak for at tage denne komplekse bevidsthedstradition kærligt op, for at føre dets selvindlysende ånd med direkte ind i vores transcendental-forarmede og så netop så helheds-tiltrængte tid !