Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Out of Joint’ undersøger tid og politiks sammenhæng fra den franske revolution til Viktor Orbán

Selv om det for længst er gået af mode blandt politiske magthavere at reformere kalendersystemet, er deres interesse i at præge vores tidsforståelse stadig intakt. Det har en amerikansk lektor på Yale University skrevet en ret original bog om
Nomi Claire Lazar skriver, at nutidens politiske ledere forsøger at binde tiden sammen i en cirkel, når de for eksempel udråber en ny stat eller en ny æra og pakker begivenheden ind i en retorik, der handler om national genrejsning. Som eksempel fremhæver hun vedtagelsen af den nye ungarske grundlov, som præsident Viktor Orbán på kreativ vis fik stemt igennem i 2012.

Nomi Claire Lazar skriver, at nutidens politiske ledere forsøger at binde tiden sammen i en cirkel, når de for eksempel udråber en ny stat eller en ny æra og pakker begivenheden ind i en retorik, der handler om national genrejsning. Som eksempel fremhæver hun vedtagelsen af den nye ungarske grundlov, som præsident Viktor Orbán på kreativ vis fik stemt igennem i 2012.

Filip Radwanski / Ritzau Scanpix

Moderne Tider
17. april 2021

Man skal ikke lede langt tilbage i historien for at finde politiske ledere, der prioriterede at reformere kalenderen som en naturlig del af det arbejde, der fulgte efter blodige revolutioner og ødelæggende krige.

Og selv om vi på det meste af kloden i dag benytter samme inddeling af året i måneder, uger og dage, så er det en lignende intention, der er på spil, når nutidens politiske ledere taler en bestemt forståelse af tiden op. Nemlig at give mening til deres eget politiske projekt.

Det er pointen i Nomi Claire Lazars Out of Joint – Power, Crises and the Rhetoric of Time, der er et ganske veludført forsøg på at vise, hvordan tiden kan præges politisk, så den ikke bare påvirker vores syn på magten, men også vores forestillinger om, hvad der er muligt og historisk uundgåeligt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Det lyder som en bog, der er værd at læse.