Informationskapitalisme
Læsetid: 5 min.

På arbejde i det store dataraffinaderi

Med ’Kapital und Ressentiment’ gør den tyske filosof og litterat Joseph Vogl os en kolossal tjeneste ved på forbilledlig klar vis at dissekere og begrebsliggøre den stærkt foruroligende informationskapitalisme
Alle med en opkobling arbejder gratis for Googles datarafinaderi. Og online-stater som Google og Facebook, der hylder den frie konkurrence, har reelt afskaffet den.

Alle med en opkobling arbejder gratis for Googles datarafinaderi. Og online-stater som Google og Facebook, der hylder den frie konkurrence, har reelt afskaffet den.

Regis Duvignau

Moderne Tider
24. april 2021

Kapital und Ressentiment – Eine kurze Theorie der Gegenwart er en nøgtern, lavmælt og alarmerende øjenåbner af en bog. Den kortfattede og kritiske samtidsteori er skrevet af Joseph Vogl (f. 1957), der er filosof og forfatter – samt professor i litteratur- og kulturvidenskab i Berlin og gæsteprofessor ved Princeton i USA. Med præcision sætter han den skræmmende netbaserede meningsindustri og den digitale tidsalders økonomiske magtformer på begreb.

Der er tale om en velskrevet og velunderbygget sag, der blandt andet hviler på 40 tætskrevne siders referencer til alt fra techgiganternes interne forretnings- og strategidokumenter til digre filosofiske og samfundsteoretiske værker. Et stilrent og velredigeret værk fra kvalitetsforlaget C.H. Beck præget af ’nyklassisk’ tysk grundighed.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Kære Steen - and so what?

Annette Chronstedt

Det kræver i sig selv stort mod og indre styrke at leve med intentionen om at se virkeligheden direkte i øjnene. Derfor er glæden tilsvarende stor i mødet med et blik som Vogls, hvis vrede ikke helmer før der er skåret synligt helt ind til benet af de kræfter, som - ellers helst upåagtet - får lov til at ødelægge menneskeheden i dens altafgørende bevidsthed.
That's why.