Filosofi
Læsetid: 6 min.

Fire kvindelige tænkere skrevet sammen i en overraskende god fortælling

Tyske Wolfram Eilenberger har med den begavede ’Feuer der Freiheit’ skrevet en biografi om fire kvinders personlige og filosofiske frihedskampe. En bog som er umulig at lægge fra sig
Moderne Tider
15. maj 2021
Mystikeren Simone Weil står tilbage som den mest fascinerende af fortællingens fire kvinder.

Mystikeren Simone Weil står tilbage som den mest fascinerende af fortællingens fire kvinder.

The Granger Collection

Wolfram Eilenberger har gjort det igen. Endnu en gang har den tyske forfatter og filosof udtænkt en bogstavrimbaseret titel til en bog: Bestselleren fra 2018 hed Zeit der Zauberer (Troldmændenes tid), og opfølgeren er blevet døbt Feuer der Freiheit (Frihedens ild, udkommer på dansk til efteråret på forlaget Klim).

Endnu engang fortæller Eilenberger én historie, der strækker sig over præcis ti år: Zeit der Zauberer så nærmere på perioden 1919-1929, mens Feuer der Freiheit næsten fortsætter, hvor forgængeren slap og nu forsøger at udrede tiåret 1933-1943. Eilenberger har desuden gentaget sit grundlæggende greb med at flette fire biografiske narrativer sammen til én sammenhængende historie.

Men hvor Zeit der Zauberer portrætterede fire lærde – og tysktalende – mænd, nemlig Martin Heidegger, Ludwig Wittgenstein, Walter Benjamin og Ernst Cassirer, retter Feuer der Freiheit blikket mod en spraglet kvartet af egensindige kvinder: Tysk-jødiske Hannah Arendt (1906-1975), franske Simone de Beauvoir (1908-1986), fransk-jødiske Simone Weil (1909-1943) og russisk-amerikanske Ayn Rand (1905-1982).

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

... og anmeldelsen hermed også anbefalet.

Louise Hansen

Det er altid rart at vide, at det er kvindelige tænkere, og ikke bare tænkere. Så kan man tænke sit.