Filosofi
Læsetid: 3 min.

Da Gud blev indhentet af historien

Hvilken betydning fik det, da tænkere begyndte at forstå Bibelen som et historisk dokument? Det svækkede ikke uden videre troen på, at den var udtryk for Guds ufejlbarlige vilje, viser canadiske Travis DeCook i en sympatisk, men ujævn bog

Jesus fortæller Gud om livet på Jorden efter sin korsfæstelse. Men også på anden måde er religionen blevet indhentet af den jordiske historie, hævder bogen.

Historia/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
29. maj 2021

Med sin bog The Origins of the Bible and Early Modern Political Thought (Oprindelsen til Bibelen og den tidlige moderne politiske tanke) forsøger canadiske Travis DeCook at imødegå en udbredt forståelse af forholdet mellem Bibelen og den begyndende sekularisering i det 16. og det 17. århundrede. Kort fortalt har man længe ment, at det stigende fokus på Bibelen som et historisk dokument, der opstod i kølvandet på renæssancens interesse for antikke tekster, medførte en vigtig svækkelse af religionens rolle som den afgørende faktor i det offentlige og intellektuelle liv.

Når Bibelen også bare er et dokument på linje med alle mulige andre, lyder argumentet, er dens dage som Guds uforfalskede ord talte. DeCook viser, at dette langtfra er hele sandheden. For det første var Bibelens historiske tilblivelsesproces et problem, man allerede kendte i det tredje århundrede – for det andet følger det ikke automatisk af denne erkendelse, at Bibelen ikke længere kan betragtes som Guds ord.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

29/maj/2021

Kære Venner,
således ser og forstår jeg det:

Gud skabte Universet, Livet og Kærligheden, og tak for det :-) ...

Men ... hvem skabte grådighed, magtbegær og grusomhed :-( ?

Venlig hilsen
Claus