Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Vi tror blot, at vi ikke tror, hævder ungarsk tænker

Ungarske László F. Földenyi går til kamp mod Hegel og slår et slag for metafysikken i en essaysamling, der skæmmes af romantisk-reaktionære impulser, men også demonstrerer, at forfatteren er en interessant og utidssvarende stemme i europæisk tænkning
Moderne Tider
5. juni 2021
I bogen er Dostojevskij modsat Hegel en helteskikkelse, der synliggør de usynlige.

I bogen er Dostojevskij modsat Hegel en helteskikkelse, der synliggør de usynlige.

Ritzau

Sidste år markerede Information filosoffen G.W.F. Hegels 250-års fødselsdag. En omfattende artikelserie og en bogudgivelse, Hegel – for et større publikum, blev lanceret, og den tyske tænker blev fejret ved et stort anlagt, udsolgt symposium på avisen.

Én, der nok ville have nægtet at deltage i festlighederne, hvis han var blevet indbudt – eller måske netop ville have deltaget for at sprede lidt ubehag – er ungarske László F. Földenyi. Som han har fortalt et sted, er han »tiltrukket« af det ubehagelige, og så opfatter han Hegel som en af filosofihistoriens skurke. Især det sidste viser han i sin seneste essaysamling, udsendt på engelsk under titlen Dostoyevsky Reads Hegel in Siberia and Bursts into Tears (Dostojevskij læser Hegel i Sibirien og brister i tårer).

Ateistisk religiøsitet

Til daglig er Földenyi professor i kunstteori. Det til trods befinder han sig rent stilistisk langt fra standardakademisk tidsskriftsprosa. Teksterne i Dostoyevsky Reads Hegel in Siberia and Bursts into Tears er fyndige, associativt springende, på én gang gammelhumanistisk lærde og avantgardistisk formbevidste.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her