Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Vesten er et racistisk system, der må afskaffes, hævder ny bog

1950’ernes og 1960’ernes afkolonisering gjorde ifølge en ny bog ikke en ende på Vestens racistiske udnyttelse af resten af verden – den antog bare en ny form
Afviklingen af kolonierne og det hvide overherredømme i Afrika har ikke afviklet de globale racistiske strukturer, hedder det i bogen.

Afviklingen af kolonierne og det hvide overherredømme i Afrika har ikke afviklet de globale racistiske strukturer, hedder det i bogen.

Emmanuel Croset

Moderne Tider
15. maj 2021

»Intet mindre end en revolution, der omstyrter selve imperiets grundlag, kan nogensinde ophæve racismens problem.« Sådan lyder den helt igennem rimelige konklusion i Kehinde Andrews’ nye bog, The New Age of Empire – How Racism and Colonialism Still Rule the World. Ifølge Andrews – Storbritanniens første professor i ’Black Studies’ – er den vestlige verden så tæt forbundet med den voldelige udbytning og udslettelse af brune og sorte kroppe, at et opgør med racismen nødvendigvis må indebære en afmontering af det politiske og økonomiske system, vi kender som ’Vesten’.

Andrews daterer Vestens oprindelse til 1492, hvor »Columbus igangsatte den mest dødbringende periode i menneskehedens historie.« I Middelalderen var Vesteuropa relativt tilbagestående, og det var først med den morderiske ekspansion, man eufemistisk kalder ’opdagelsestiden’, at grundlaget for Vestens politisk-økonomiske dominans blev etableret.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Lund

Sjovt som at Kehinde Andrews starter fra året 1492, men kunne i stedet kigge et par tusind år længere tilbage og ville opdage at bortset fra vores teknologi, så er intet nyt under solen.
Der har været utallige grupper i verden som har domineret og slavebundet andre grupper.
Der hvor Kehinde Andrews tager fejl i dag er at det er ikke vesten som laver undertrykkelse i dag, det er kapitalismen og den er global og både gavner og undertrygger folk i verden.

Kenneth Graakjær, Søren Ferling, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Jes Balle Hansen , Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, jens christian jacobsen, Carl Chr Søndergård, Mogens Holme, Christian De Thurah, Gert Romme, John Hansen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

@ Lund:
Det er jo nok fordi han beskæftiger sig med det historiske grundlag for Vestlig dominans.

Dan Ysnæs, Kenneth Graakjær, Kasper Lorentzen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Per Christensen

Det er ved at være trættende at høre/læse om de vedblivne argumenter om vestlig/hvide menneskers racisme og dominans.

Der er generelt ikke nogen grupperinger i verden som ikke kunne anklages for det samme på et eller andet tidspunkt og i større eller mindre målestok.

Personligt er jeg stolt af at være europæer, de værdier vi står for og det vi har bidraget med indenfor mange forskellige områder.

Og nej, nuværende generationer skal ikke undskylde for noget tidligere generationer har foretaget sig, som evt. ikke falder i god jord hos nulevende.

Lone Gravgård, Jens Christian Jensen, Flemming Olsen, Else Marie Arevad, Jens Christensen, Carl Chr Søndergård, Christian Larsen, Christian De Thurah, Jacob Nielsen og John Hansen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

... "Black studies"
Det er ikke første gang at det har været meget trendy med "videnskabelige" humaniora studier der ud fra bizar pseudovideskabelighed viste vejen for hvordan vores samfund skulle omstyrtes. Historien går igen og ligesom nu, så var der også mange medier og intellektuelle der dengang tilsluttede sig tidens trendie "videnskab". Kan vi ikke godt forsøge at blive klogere?

Christian De Thurah

Sjovt, som “anti-racisme” let ender som det modsatte.

Søren Ferling, Flemming Olsen, jens christian jacobsen, Carl Chr Søndergård og Frank Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg er godt med på at der er racisme og at hvide har undertrykt ikke hvide igennem mange år men må indrømme at jeg ikke forstår det had til Vesten som der er i nogle universitets og identitetspolitiske kredse. Man behøver baee læse The Guardian i UK ( som jeg af samme grund ikke læser længere) hvis mam vil have et indblik i hvor slemt det står til med identitetspolitikken i dele af USA og UK. Det er konstant anti britisk anti vestlig og fra nogles side et direkte had til hvide. Deyt er på nogle områder trist at en avis jeg anså for højt respekteret er sunket så meget. Samme tendens gør dog gældende i nogle amerikansle medier efterhånden. Hvis vi er så forfærdelige samfund hvorfor vælger så mange at komme til Norden og Vesten af egen fri vilje.
Jeg synes det er vigtigt at vi vedkender racistiske strukturer herhjemme som de nye statsborgerregler, etnisk profilering fra polotiets side bare for at nævne nogle få. Men ved kun at fokusere på den mefet berettiget kritil fra Vesten synes jeg desværre en del fra den akademisle venstrefløj i deres iver efter at holde med de undeetrykte er bliver blind overfor den diskrination og racisme der kan udføres fra minoroteter selv. Her tænker jeg blandt andet på synet på kvinder og homoseksuelle for at nævne nogle få, samt den konstante overrepræsentation af kriminalitet og alt ofte asociale adfærd i det offentlige rum fra nogle indvandreres side. En overrepræsentation på 4 gange over gennemsnittet mener jeg ikke kun kan forklares med diskrinination selvom det helt sikkert er en stor faktor.

Flemming Olsen, Else Marie Arevad, Susanne Kaspersen, jens christian jacobsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

Taler vi om europæisk kultur eller taler vi om den hvide race ? Handler det om kulturkamp eller racisme ? Er drivstoffet bag denne defaitistiske tilgang fortidens arvesynder med forventninger og håb om nåde og tilgivelse gennem skam, bodsgang og selvpiskeri ?

Udefra ligner det vores forkælede kultur/races selvpåførte autoimmunsygdom med egen destruktion som endemål. Georgetown Guyana 2021

Peder Bahne

De der virkelig mener verden var bedre uden dem har jo ret og mangler dermed enhver eksistensberettigelse. Så kan vi andre måske komme videre ?

Flemming Jensen

Det er noget vrøvl forfatteren Andrews kommer med.
Det bygger på mangelfuld viden.
Vesten er noget af det mest fredelige verden har oplevet i flere hundrede år.
Vesten skal stoppe med at dømme sig selv.
Vi skal værne om vores værdier og ikke mindst tænke på fremtidige generationer.
Vi skal ikke udsætte dem for forfølgelse i fremtiden på baggrund af meget dårlige og selvudslettende påstande og adfærd.
Brand den bog...

Flemming Jensen

Udnyttelse, forfølgelse og racisme har altid været en del af vi menneskers adfærd i alle kulturer, gennem hele menneskets historie.

Hanne Utoft

"Der hvor Kehinde Andrews tager fejl i dag er at det er ikke vesten som laver undertrykkelse i dag, det er kapitalismen og den er global og både gavner og undertrygger folk i verden."

Man kan vel sige at den markedskapitalistiske imperialisme har udgangspunkt i Vesten, men idag har interesser spredt ud over den ganske klode. Det samme gælder i betydelig grad statskapitalismen, som bl.a. repræsenteres af Kina - og dermed er det sammenhængende at iagttage kapitalismen som et globalt undertrykkende klassesystem, hvis magtfulde aktører hhv. konfererer, konkurrerer og kriges om ressourcerne. Sammenhængende er det også at konkludere at de kræfter, som driver vestlige regeringer, særligt den amerikanske, i vor samtid og nære historiske fortid, både kvali- og kvantitativt har været de økonomisk, politisk og militært ekspansive og aggressive - hvilket naturligvis spiller en stor rolle for den aktuelle verdenssituation og den fremtidige udvikling.

Eva Schwanenflügel, Karsten Nielsen, Inge Lehmann og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Sammenhængende er det også at konkludere at de kræfter, som driver vestlige regeringer, særligt den amerikanske, i vor samtid og nære historiske fortid, både kvali- og kvantitativt, har været de økonomisk, politisk og militært mest ekspansive og aggressive, skulle der stå.

jan henrik wegener

Det er ukonstruktivt med tanker om at afskaffe eller nær sagt "smadre" det man kalder "Vesten".
Noget andet er så at man kunne forstå den entitet, "Vesten" som noget mere mangfoldigt end tilsyneladende tilfældet mange gange er. Der kan vel laves masser af forskellige afgrænsninger og bestemmelser af hvad "Vesten" er.

Anders Olesen

@Flemming Jensen, det er da vist dig der vrøvler. Tag et blik på Vesten udefra, og du vil finde masser af vidnesbyrd der modbeviser din påstand om det fredelige Vesten. Der er andre og mere seriøse forfattere som for eksempel franske Thomas Piketty. der påviser, hvorledes Vestens tidligere kolonier stadig lider under vores tidligere herredømme. Det er ikke fordi vi skal skamme os over at være europærer i dag, men det klæder bestemt ikke nogen at være så afvisende overfor, at der stadig er ting at rette op på som følge af de vestlige magters kolonitid.
Tag desuden de to verdenskrige, hvor Vesten selvdestruerede. Der var ikke noget fredeligt ved dem.

Dan Ysnæs, Karsten Nielsen og Mehmet Zeki Ünüvar anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Andrews daterer Vestens oprindelse til 1492"...

Så tager han fejl. Vesten bliver opfundet som koncept i løbet af det 18de århundrede. At tro på at "Vesten" skulle have eksisteret før, er blot at acceptere en præmis, eller "racistisk system" om man vil, opfundet af selvsamme personer, der påståes at ønskes afskaffet.

Udover racismen, som i øvrigt ikke var opfundet i 1492, så er der kun de afstande imperierne strækker sig over (takket være nye skibsbygningsteknikker), til forskel fra europæiske og afrikanske, asiatiske og amerikanske (som i kontinenterne) imperier. Igen, at tro at "Vesten" er unikt dehumaniserende, unikt dominerende, og at vi skulle have grund til at føle den mindste "ansvar" for "vores" "civilisations" gøren og laden i de sidste par århundreder, som om vi var helt unikt "priviligerede" pga. vores vestlighed.... er at give Oplysningstidens racister fuldstændig ret i at Vesten og den såkaldte "hvide race", står på toppen af race og civilisationspyramiden. At vi er universets centrum, at vi er solen hvorom alting kredser...

Èn ting er at jeg kun kan leve mit eget liv, men det er sgu trist hvis folk fra den anden side af kloden, også skal til at have mindreværdskomplekser fordi de køber historien om "Vesten", hvor dominans og sejre over småriger, bruges som bevis for "vestlig" overherredømme.

Prøv nu bare at starte med at lade være med at tro på det pjat. Ja, den selvindbildte overlegenhed om at tilhøre et imaginært "Vesten", har medført megen lidelse i verden i mere end et århundrede. Og det er vigtigt at kunne identificere denne indbildthed, og ikke bare være "blind" for at selvom det er en løgn, er det en løgn der tros på af mange mennesker. Men drop det der pseudo-historiske vrøvl med "Vesten er ond, og Vestens historie er den rene ondskabs historie".

Anders Thornvig Sørensen

Det er godt, at man vil afdække den fulde sandhed om fortidens synder. Men at bruge eksistensen af et internationalt handels- og betalingssystem som påskud til at projektere dem ind i fremtiden, er en vildfarelse.

Et land som Danmark fik også at mærke, hvad det ville sige at være i et økonomisk afhængighedsforhold til Storbritannien. Det er velkendt i historieskrivningen. Men ingen påstår, at den britiske handelspolitik over for Danmark, f.eks. indførelsen af af bacontolden i 1956, skulle have været "racistisk".

Da Storbritannien søgte ind i EF i 1971, rejste det spørgsmålet om eksportmulighederne for de tidligere kolonier, der indtil da havde haft særlige handelsfordele inden for Commonwealth. Disse lande, hvoraf mange lå i troperne, gik ind i multilaterale forhandlinger med Storbritannien og EF. Et land som Fiji-øerne, der kæmpede for sin sukkereksport, optrådte med stor myndighed i de forhandlinger. Man fandt frem til en kvoteordning, der tilgodeså både sukkerrørsproducenterne i troperne og sukkerroeproducenterne i Europa.

Det kommer nemt til at lyde som en alderssvækket ældre Cato, der i det uendelige, også efter at hans ønske var blevet opfyldt, uændret afslutter alle sine taler med, at i øvrigt burde Kartago efter hans opfattelse ødelægges.

Anders Thornvig Sørensen

Tænkt eksempel, i den virkelige verden nåede han ikke at se sit ønske opfyldt.

Det "vestlige system" inkluderer flere lande, der aldrig eller næsten aldrig har haft kolonier, f.eks. Sverige, Schweiz og Irland.

Når lande som Portugal, Spanien m.fl. anskaffede sig militære flåder på Colombus' tid, var det ikke mindst for at forsvare deres egne kyster mod slavejægere fra Nordafrika. Omfanget af de hvide slaveri er omstridt blandt historikere. Helt lille kan det ikke have været, når det foranledigede et land som Sverige til at gå i krig mod staterne i Nordafrika på Napoleons tid.