Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Det er på tide at gøre op med GMO-skepsissen, siger svensk filosof i ny bog

Den svenske filosof Henrik Lagerlund leverer i ny bog et manifest for den filosofiske foodie, der blandt andet opfordres til at lægge GMO-modstanden på hylden. Bogen er tankevækkende og engageret, men også lige vel individorienteret
En sæsonarbejder plukker ferskner i Fraga i Spanien.

En sæsonarbejder plukker ferskner i Fraga i Spanien.

Pau Barrena

Moderne Tider
5. juni 2021

En filosofisk foodie forholder sig bevidst til mad. Mad indgår i fødevaresystemet og kan derfor ikke skilles fra produktionsforhold, forarbejdning, transport, markedsføring og affald. Og hvis man anerkender, at man bør forholde sig reflekteret til de fødevarer, man indtager, er det en god idé at give sig i kast med de tanker, den svenske filosofiprofessor Henrik Lagerlund fremlægger i sin nye bog, Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie. Bogen er i bund og grund ude i det sokratiske anliggende at ændre menneskers liv og værdier gennem filosofisk refleksion, oplysning og selverkendelse.

Det konventionelle fødevaresystem udgør bagtæppet for disse refleksioner. Lagerlund fremhæver, at systemet historisk set har været uhyggelig effektivt. Gennem teknologiske og videnskabelige fremskridt, og styret af økonomiske hensyn, har det konventionelle fødevaresystem formået at producere mad nok til at mætte en voksende befolkning på verdensplan – hvis maden vel at mærke blev fordelt mere ligeligt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ja, jeg er for min part tilhænger af GMO, men modstander alligevel grundet de mildest talt dubiøse firmaer, der står bag.

Thomas Tanghus

Jeg vil ikke ligefrem kalde mig tilhænger af GMO-afgrøder; det er en fantastisk teknologi, der potentielt kan gøre godt, men er som Søren Bro ikke tryg ved de firmaer, der dominerer markedet.
Absurde eksempler på Monsanto/Beyer, som sagsøger en ikke-GMO farmer, fordi nogle nogle GMO-frø er blæst fra naboens marker ind på hans og har spiret.
De bønder, som benytter sig af deres frømateriale, bliver også bundet til dem, da afgrøderne er "sterile", så de ikke selv kan opformere.