Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Verdens floder har været afgørende for vores civilisation, viser ny bog

Menneskehedens historie er skabt omkring verdens floder, og noget tyder på, at vi i en fremtid uden fossile brændstoffer vil blive mere afhængige af dem som energikilde. Ny bog undersøger den intime sammenhæng mellem floder og civilisationer
Den kinesiske ’De tre slugters dæmning’ blev færdig i 2006 og er med sin kapacitet på 22.500 megawatt verdens største hydroelektriske anlæg. En ny bog fortæller om flodernes enorme betydning for vores civilisation.

Den kinesiske ’De tre slugters dæmning’ blev færdig i 2006 og er med sin kapacitet på 22.500 megawatt verdens største hydroelektriske anlæg. En ny bog fortæller om flodernes enorme betydning for vores civilisation.

Ritzau / Scanpix

Moderne Tider
19. juni 2021

I forhold til sit areal har Danmark en af verdens længste kystlinjer. Hertillands er man aldrig mere end 52 kilometer fra kysten, og havet fylder både i den fælles bevidsthed, i historien, litteraturen, kunsten, og mytologien.

Til gengæld har vi ingen floder, og i den henseende adskiller Danmark sig fra næsten alle andre lande. 63 procent af jordens befolkning lever inden for en 20 kilometers radius af en stor flod, og 84 procent af verdens storbyer ligger ved en flod. Langt de fleste kystbyer er i virkeligheden flodbyer i den forstand, at de er placeret ved floders udløb i havet.

»Kort sagt har floderne været det foretrukne naturmiljø, som vi har opbygget vores urbane civilisation omkring,« som den amerikanske geograf Laurence C. Smith skriver i sin nye bog om floder, Rivers of Power: How a Natural Force Raised Kingdoms, Destroyed Civilizations, and Shapes Our World.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er jo kendt viden. Jeg synes, at det er bemærkelsesværdigt, at utroligt meget, som allerede for mange år siden er blevet undersøgt og beskrevet, nu lanceres som 'ny viden'.

Det, der er mere interessant, det er, at vandmangel forventes at blive et udbredt og meget alvorligt mangel- og konfliktproblem blot inden år 2040.

Og netop i disse dage er lagrene af vand i floder og underjordiske vandstrømme i Californien helt i bund. Det skyldes dog nok mest uhensigtsmæssig vanding af plantager for frugtavl.

Sören Tolsgaard

Jo, det er kendt viden, men viden skal jo genopfriskes fra tid til anden med henblik på nye generationer og perspektiver.

Hvis man ser mindre formelt på begrebet "floder", så er Østersøen et indhav, men i praksis en brakvandssø, som afvander næsten 2 mio. km2 landareal via hundredevis af floder, elve og åer.

Østersøens udmunding er de danske sunde og bælter, og langs det mest trafikerede af disse ligger Nordens største metropol: Øresundsregionen, omfattende større byer som København, Malmø, Helsingborg og Helsingør.

NØ-Europas øvrige større byer ligger næsten alle ved udmundingen af eller langs med floder, elve eller åer i Østersøens afvandingsområde: St. Petersborg, Warshawa, Stockholm, Helsinki, Kiel, Lübeck, Rostock, Gdansk, Vilnius, Riga, osv.

Om Gudenåen er en flod, kan vel diskuteres, men Randers har i hvert fald længe været en af Jyllands største byer, og de fleste større danske byer ligger ligeledes i tilknytning til åløb, fjorde og/eller bælter.

Østersøens navn er på engelsk 'The Baltic Sea' og tilsvarende på mange andre sprog. "Baltic" har muligvis samme rod som "bælt", idet det langstrakte, ret ferske indhav antagelig blev betragtet som et sådant.

https://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Sea

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=b%C3%A6lt

Anskues begreberne "flod" og "bælt" mindre formelt, passer både Danmark og hele Nordeuropa fint ind i de generelle overvejelser om floders betydning for udvikling af byer, handel og kultur.

Sören Tolsgaard

Sjovt nok får man på polsk (evt. tysk) Wikipedia den mest udførlige information om større danske vandløb/floder/åer.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzeki_w_Danii

Den danske (og såmænd også den engelske) version er desværre mangelfuld :-(

»De seneste hundrede år har den helt store flodtrend været dæmninger«. Ja, fra middelalderen og langt op i 1800-tallet, har opstemninger af åer med tilhørende vandmøller været det vigtigste grundlag for industripræget produktion i Danmark, fx langs Mølleåen, Susåen og Gudenåen. Selv i det lavtliggende København var der vandmøller ved opstemmede åer. .