Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Nina Malinovskis bog om sin far holder balancen mellem minderunehyldest og kritisk eftertænksomhed

’Briste og bære’ om digteren Ivan Malinowski er en art fortællende collage skrevet af hans datter Nina Malinovski, der med præcis formidling overlader konklusionerne om digteren til læseren

Bogen ’Briste og bære’ fortæller om den danske digter Ivan Malinowski, og om hvordan især hans tidlige erfaringer under Anden Verdenskrig blev afgørende for resten af hans liv.

Erik Gleie

Moderne Tider
31. juli 2021

I sin bog fra 2016 En hårnål klemt inde bag panelet undrer Søren Ulrik Thomsen sig over den stilhed, som sænker sig over visse forfattere allerede kort efter deres død. Han nævner selv Villy Sørensen og Per Højholt, men han kunne også som eksempel have anført lyrikeren Ivan Malinowski (1926-89), i sin storhedstid et modernistisk ikon og som engageret alleryderst til venstre et forbillede for mange, særlig i 1970’erne.

Engagementet blev tændt under Besættelsen, hvor han kom ud for voldsomme oplevelser, der chokerede ham, og styrket i årene efter krigen, hvor han blandt andet hjalp polske jøder under ofte blodige pogromer og på lange rejser fandt sit ståsted på de forfulgte, de undertryktes og de nederstes side.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her